HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

I Bjuv har VA-taxorna ökat mest i Skåne

Bjuv Vet du vad dina bad och toalettbesök kostar? Hem & Hyra har sammanställt hur mycket VA-taxorna har ökat i Skåne på 10 år. Bjuv tar täten. Här har taxorna ökat med hela 54 procent.
Klicka på bilden för att se alla kommuner. Grafik: TT Nyhetsbyrån

Du betalar för exakt samma sak men beroende på vilken kommun du bor i varierar VA-taxorna stort. Det visar Hem & Hyras undersökning av VA-taxorna i Skåne mellan 2006–2016.

De som bor i Bjuv har fått den högsta ökningen i Skåne med 54 procent medan de som bor i Kävlinge har fått den lägsta ökningen med endast 4 procent.

Läs ocksåBrist på vatten – då kan du få lägre hyraBladlöss kan sköljas bort med hjälp av vatten.

Enligt Kävlinges VA-chef, Tom Nielsen beror deras låga kostnadsökningar på faktorer som att Kävlinges markförhållanden är fördelaktiga. De består av sand och det finns ingen berggrund att spränga när nya rör ska läggas. Kommunen är relativt liten i förhållande till invånarantalet. Det innebär förhållandevis lite ledningar per invånare och de har endast ett reningsverk.

Kan konsumenten påverka VA-taxan?

– Ja, du ska inte hälla fett i avloppet. Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. Inget annat! Idag läggs mycket pengar på att rengöra rör och pumpar från fett, bindor och tops.

Läs ocksåDyrare vatten driver upp hyrorna
Fakta: Så räknade vi

Siffrorna är hämtade ur Nils Holgersson 2016, en årlig rapport över en rad taxor och avgifter som ingår i hyran. Rapporten tas fram av bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Räkneexemplet visar vad vatten & avlopp kostar i kronor per kvm och år.

Läs också Miljarder måste investeras i vatten och avlopp Dyr VA-påkoppling ger höga hyror i Österåker Vad finns i dricksvattnet?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.