HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

I dag får Aluma en fortsättning

Skåne Gatutidningen gick i graven men tidningssagan är inte slut. I dag ger Alumas grundare Elisabeth Gudmundson ut första numret av Courage.

I dag fredag börjar den nya tidningen att säljas på Malmös gator. Går det bra kan den spridas i Skåne.

Vad är Courage, en ny Aluma, en ny tidning för hemlösa?
– Jag ser det som en fortsättning på Aluma. Den är inte en gatutidning i ordets vanliga bemärkelse, i så fall den andra generationens gatutidning. Vi vill visa på lösningarna, säger Elisabeth Gudmundson.

Läs ocksåSvalt intresse för statliga pengar – men Uppsala ger Bostad först en ny chansSkylt på Uppsala station. Uppsala kommun ger Bostad först en ny chans. UPPSALA Välkommen hit Välkommen hem. i Bakgrunden tågperrongen med ett tåg.

I slutat av 1990-talet såg hon en alarmerande situation för hemlösa i Malmö och Skåne, många hemlösa, och missbrukare, tiggde på gatan. Nu är den bättre, vägen till vård är kortare, liksom för hemlösa att få en bostad. Tiden tycker hon är mogen för en ny sorts tidning. Den som säljer Courage ska vara drogfri och ha en stabil bostad.
– Samhället har förändrats, det finns andra grupper som också behöver tjäna extra pengar. Allt från de som har låg sjukpension, ensamstående mammor med dålig ekonomi och ensamkommande flyktingar.

I dag finns gatutidningen Faktum, blir ni konkurrenter?
– Jag vill samarbeta, och erbjuda steget vidare, vill arbeta för att hitta vägar att gå vidare från tidningsförsäljningen. Jag tror alla kan vinna på ett samarbeta och vill gärna göra det med flera tidningar.

Vad står namnet Courage för?
– Mod att förändra, ordet är ju också mod på franska. När en före detta Alumaförsäljare sa: Ja den ska heta courage, vi behöver courage! Då kändes det klockrent.

Läs ocksåHär är intresset störst för statliga pengar till Bostad förstEn person går in genom en lägenhetsdörr, blåjeans, svart jacka, sedd bakifrån, bilden skuren så man inte ser huvud, axlar eller fötter. Sju av tio kommuner i Gävleborg har sökt pengar till att jobba med Bostad först.

Vad blir innehållet, artiklar i första numret?
– Vi ställer frågan hur vi kan skapa ett samhälle som fungerar för alla. Ett samhälle för alla är hållbart, både ekologist, ekonomiskt och socialt. Det kommer att handla om allt från kemikalier som finns och hur du kan undvika dem, till intervjuer med musikern Cecilia Nordlund och en eko-kock.

Om man inte bor i Malmö, kan företag och andra hänga på?
– Absolut, det är mer så att vi börjar i Malmö, så smått. Men vi bygger och växer.

Fakta: Courage

Upplagan är 10 000 ex

För företag finns att köpa en så kallat CRS-paket (corporate social responsibility) där två försäljare kommer och föreläser.

En ideell förening bildas som ska arbeta med relaterade verksamheter.

Grundaren Elisabeth Gudmundson startade Aluma 2001 och drev den till 2006 när Comintegra tog över. Idag driver hon också butiken Uma Bazaar i Malmö.

Tidningen görs av Gudmunson och ett tiotal frilansare och ska komma ut 4-6 gånger per år.

ABF är samverkanspartner och Courage distribueras i ABFs lokaler till nedsatt hyra.

Aluma blev från början succé och var uppe i en upplaga på 25 000. Den såldes i Skåne och också Halmstad. Tidningen drogs med i ägaren Comintegras konkurs förra året.

Läs också Arboga enda nya kommunen i länet i Bostad först-satsning Robert är inte välkommen i sin egen hemstad: ”Har skulder” Han kastar ut sopor från fönstret – "hundratals måsar utanför lägenheten"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.