Annons

I Falkenberg kostar din soppåse mest

Falkenberg Det är stora skillnader mellan kommunernas sopavgifter. Det visar årets Nils Holgersson-rapport.

Vad har Selma Lagerlöf gemensamt med Hyresgästföreningen kanske någon undrar. Hon gav ut romanen: ”Nils Holgerssons underbara resa”. Hyresgästföreningen ger varje år ut rapporten: ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I den redovisas kommuners taxor och avgifter.

Huvudpersonen är en lägenhet på 67 kvadratmeter och utifrån den räknas olika taxe- och avgiftskostnader ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I årets upplaga är medelkostnaden för avfall 109 kronor i månaden. I Halland är skillnaderna mellan kommunerna stora. Bor du i Falkenberg får du betala 123 kronor i månaden för att slänga ditt hushållsavfall. Men bor du i Kungsbacka betalar du bara 55 kronor.

– Att det skiljer så mycket beror på att olika kommuner hanterar sophanteringen olika, säger Petra Lundh vid Hyresgästföreningen.

Annons

– Vissa kommuner kör i egen regi, andra tar hjälp av privata företag. Några kommuner samarbetar med varandra.

Läs ocksåFyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet"Fem veckor efter att vi ställt frågan till Strömstadsbyggen var hundrastgården klar", säger Petra Hedström (till vänster i röd jacka) med sin mamma Camilla. Hundägarna Anki Salerud och Linda Hansson uppskattar initiativet.

Hon är kritisk till att kostnaderna är så olika.

– Alla taxor och avgifter slår ju på hyran. De utgör dessutom en tredjedel av hyran.

Går det att påverka kostnaderna som hyresgäst?

Annons
Läs ocksåSlängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvetHänder som knyter ihop en svart sopsäck och en övervakningskamera.

– En fungerande källsortering är ju ett sätt. Ett annat sätt är att gå samman med sina grannar och sätta press på politiker, innan de klubbar igenom höjningarna. Om inga protester hörs förändras inget.

Så mycket betalar du varje månad för sophämtning
Falkenberg: 123 kronor
Halmstad: 119 kronor
Varberg: 109 kronor
Hylte: 101 kronor
Laholm: 79 kronor
Kungsbacka: 55 kronor
Uppgifterna gäller vad månadskostnaden blir för en lägenhet på 67 kvadratmeter.

Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.