Annons

I Hylte finns flest medlemmar – i Halmstad färre

Halland Är du medlem i Hyresgästföreningen och bor i Hylte tillhör du en majoritet. Här är drygt hälften av alla hyresgäster medlemmar. Bor du i Halmstad är du i minoritet.
För några månader sedan gick Line Thomassen i Laholm med i Hyresgästföreningen. Foto: Petra Martinsson

Line Thomassen i Laholm är nybliven medlem i Hyresgästföreningen.
– Det känns säkert och bra om det skulle uppstå någon situation med mitt boende och jag behöver hjälp, säger hon.
I Laholm är 40 procent av alla hushåll som bor i hyresrätter medlemmar. Se listan bredvid. I grannkommunen Halmstad är enbart 30 procent det. Flest medlemmar procentuellt i Halland finns i Hylte.

Om man bor hos en privat värd eller hos allmännyttan ser ut att påverka i vilken grad man väljer att bli medlem. Tidigare bodde den typiske medlemmen (i Halland och Skåne) hos allmännyttan men det har förändrats och i dag bor de flesta hos privata värdar. Men enligt Hyresgästföreningen finns det flera orsaker till skillnaderna som finns kommunvis, områdesvis och ibland ända ner på adressnivå.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Är ens grannar medlemmar ser det ut att spela roll, vilket i sin tur kan hänga samman med om det finns en lokal hyresgästförening i kvarteret som folk gillar. Är allmännyttan på orten stark och bra kan det betyda att färre ser behovet att vara med.

Annons

Städernas storlek påverkar också. Ju mindre desto färre medlemmar procentuellt vilket till exempel kan förklara skillnaderna mellan Halmstad, med cirka 58 000 invånare och Hylte med cirka tio tusen. I vissa invandrartäta områden kan det vidare vara glest mellan medlemmarna. En orsak tros vara att Hyresgästföreningen som organisation inte är lika känd hos personer som inte är födda i Sverige. En annan är att olika språk ibland försvårar för Hyresgästföreningen att nå fram med sitt budskap om vilka de är och vad de gör.

”Om vi inte når en stor grupp i samhället blir det problem” säger enhetschef Johan Perup. Mer om det kan du läsa här: Svårt för Hyresgästföreningen att nå vissa grupper

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"
Fakta: Medlemmarna – där du bor
Hylte 56%
Falkenberg 47%
Varberg 47%
Laholm 40%

Kungsbacka

32%

Halmstad

30%

——————————————————-

Siffrorna anger hur många medlemmarna är i relation till det totala antalet hyresrätter på orten.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.