HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

I Hylte kostar det mest att gå på toa

Hylte Att duscha och gå på toaletten kostar olika mycket beroende på var du bor. Dyrast är VA-avgifterna i Hylte och billigast är de i Halmstad.

Alla hyresgäster går på toaletten, duschar och diskar. Men prislappen för att kunna göra det varierar stort mellan kommunerna i Halland.

Det visar 2012 års Nils Holgersson-rapport som varje år ges ut av bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. I den redovisas kommuners taxor och avgifter utifrån en lägenhet på 67 kvadratmeter.

Läs ocksåSvåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka

I årets upplaga är medelkostnaden för att använda vatten- och avloppssystemet (VA) 320 kronor i månaden. I Halland är skillnaden mellan kommunerna stora. Dyrast är VA i Hylte och billigast i Halmstad.

– Avgifterna kan se olika ut beroende på hur kommunerna sköter sitt underhåll, säger Petra Lundh vid Hyresgästföreningen.

Annons

– Det är vanligt att underhållet av VA-systemet blir eftersatt. Det betyder låga eller inga höjningar alls. Men det betyder också att när väl åtgärder behöver göras höjs avgifterna med höga belopp, säger hon.

Läs ocksåVattnet steg över Yvonnes storstövlar efter oväder i Kungshamn

Konsekvensen för hyresgästerna blir att prislappen för VA varierar kraftigt. Det i sin tur slår igenom på hyresförhandlingarna. Istället för att bostadsbolagen använder hyreshöjningen till underhåll av sina fastigheter går en stor del av höjningen åt till att täcka höjda taxor och avgifter.

– Hyresgästerna får samma sak men beroende på var du bor betalar du ibland dubbelt så mycket. Det är inte acceptabelt.

Annons


Så räknade vi
Nils Holgersson är en årlig rapport över en rad taxor och avgifter som hyresgästerna betalar som en del av hyran. Rapporten tas fram av bland andra Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Syftet är att redovisa de prisskillnader som finns mellan Sveriges kommuner. Kostnaderna omfattar vatten och avlopp och gäller för en lägenhet på 67 kvadratmeter. 

Läs ocksåCarina har fått in grannarnas bajs fyra gånger på en månad
Fakta: Så mycket betalar du per månad för vatten och avlopp

Månadskostnad för en lägenhet på 67 kvmHylte: 404 kronorKungsbacka: 333 kronorLaholm: 294 kronorFalkenberg: 284 kronorVarberg: 259 kronorHalmstad: 193 kronor

Läs också Hyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad Gullspångsborna har högst elnätsavgift i Västra Götaland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.