Annons

I Skåne flyttar flest i augusti

Kristianstad Sedan 1800-talet har den största flyttmånaden varit oktober. Men förra året flyttade flest skåningar i augusti. Då bytte 22 233 personer adresser för att skapa nya hem.
Foto: Pixabay
Många familjer byter boende varje år och använder sin sommarsemester till att förbereda sina nya liv.

Augusti är den månad som flest skåningar byter adresser följt av september månad då 20 546 personer flyttade förra året. Minst flyttar gjordes i maj. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån. Siffrorna avser olika typer av inrikes flyttningar, allt från flyttningar inom fastighet till flyttningar över länsgränserna. En orsak till augusti är vanligaste flyttmånaden är att många studenter är i färd med att hitta nya hem på sina studieorter.

Enligt Jonas Rosenberg, kommunikationschef vid det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad, flyttar flest hyresgäster i januari och augusti, till stor del av att det är då flest studenter flyttar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad innebär omflyttning för er?

‒ Att lediga lägenheter i olika prisklasser blir lediga och när folk flyttar in i nyproduktion blir det en positiv flyttkedja. Det innebär en stor och viktig arbetsinsats. Det är kontraktsskrivning, utlämning av nycklar och besiktning av lägenheter.

Annons

Vilka är de vanligaste frågorna vid kontraktsskrivning?

Läs ocksåTherese flyttade 500 meter - flyttfirman tog 9 timmar på sig och förstörde hennes möbler

‒ Möjlighet till parkering, om och när det blir aktuellt med renovering samt hur många nycklar de kan få.

Ditt bästa flyttips?

Annons

‒ Ta hand om lägenheten. Det kan bli negativt om det är saker som man måste åtgärda för att man inte tagit hand om sitt hem. Det är bättre att regelbundet hålla efter kalk i duschen och toan.

Läs ocksåÖrebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.

 

Fakta: Det här ska du tänka på när du flyttar

● Om inte hyresvärden medverkar vid en besiktning gör ett eget besiktningsprotokoll över lägenhetens skick för att undvika tvister efter avflyttning.
● Flyttstädning är inte reglerad i lag men lägenheten ska lämnas tömd och flyttstädad. Kontakta din hyresvärd för specifika krav. Många värdar har en policy kring vad som fattas.
● Skriftlig kvittens av nycklar.
Källa: HGF

Läs också Järfälla lockar fler än Stockholm: "Allting är nära" Här vill de flesta bo: Göteborg vinnare – Stockholm förlorare Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.