Annons

I Staffanstorp kostade ett hyreskontrakt 15 000 kronor

Staffanstorp Den muthärva som nu rullas upp i stadsdelen Herrgården i Malmö är inte unik. För några år sedan drabbades Staffanstorpshus.

Det var  sommaren 2007 som  en tjänsteman på det kommunala bostadsbolaget tvingades sluta efter mutanklagelser. Kvinnan som under flera år ensam hade ansvaret för både bostadkö och uthyrningen hade vid upprepade tillfällen tagit emot pengar av personer som sedan fick gå före i kön.

När kvinnan först konfronterades med misstankarna av Staffanstorpshus ledning erkände hon att hon vid knappt tio tillfällen tagit emot mellan 5000 och 15000 kronor för ett hyreskontrakt. Men under den efterföljande polisutredningen förnekade hon brott. Förundersökningen lades också ner. Bolagets datorsystem var så gammalt att det inte gick att hitta några bevis för att tjänstemannen gett folk företräde i kön.

Annons

– Det går inte att i efterhand se hur kön har administrerats eller om uppgifter har ändrats och det är svårt att veta omfattningen av det hela, kommenterade kammaråklagare Malin Palmgren på enheten mot korruption.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Muthärvan tvingade Staffanstorpshus att se över kösystemet och ta fram säkrare rutiner för uthyrningen.

Annons

 

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"
Läs också Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum” Säljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontrakt Skyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.