Annons

Inga besked om Lysekilsförsäljning

Lysekil Lysekil är den senaste i en rad kommuner som ser sitt bostadsbolag som en möjlighet att putsa till ekonomin. Idén om en delvis försäljning skapade snabbt oro.

Tidningen Bohusläningen skrev i förra veckan om budgetarbetet i Lysekil. Kommunchef Lena Fischer förde bland annat fram idén om att sälja delar av Lysekils Bostäder som ett sätt att få ekonomin i balans. 

Artikeln fick Hyresgästföreningen att reagera. I ett pressmeddelande säger Anneli Astonsson, förtroendevald och själv bosatt hos Lysekils Bostäder, att idén är vansinnig. Hon kräver ett möte med värden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är viktigt att alla korten läggs på bordet och att hyresgästerna hålls informerade löpande, säger hon i pressmeddelandet.

Men någon konkret information att ge finns inte i dagsläget, trots att representanter för moderbolaget Lysekils Stadshus och Lysekils Bostäder träffades i fredags. Mötet var en så kallad ägardialog, där parterna stämmer av läget några gånger per år. Träffen var alltså inte initierad på grund av planerna på en eventuell försäljning.

Annons

– Jag trodde att frågan skulle komma upp, men det gjorde den inte, säger Lysekils Bostäders vd Torbjörn Karlsson.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Vad som händer med idén är med andra ord oklart. Torbjörn Karlsson är inte förtjust i tanken på att skära ner på bolaget, som i dag förvaltar runt 1 200 lägenheter.

– Man ska inte realisera fastigheter bara för att kommunen vill få loss pengar. Vi tar inga sådana order, det får ägaren bestämma i fullmäktige, säger han. 

Annons

Trots upprepade försök har Hem & Hyra inte lyckats nå Lysekils kommunchef Lena Fischer för en kommentar. I Bohusläningens artikel säger hon att det inte är klart med detaljerna kring vilka bostäder eller projekt som skulle kunna vara aktuella för försäljning.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om planer på försäljning i Alingsås, Karlsborg och Ulricehamn.

Läs också Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.