Annons

Ingemar drömmer om en lägenhet på Röva

Färgelanda I eller på Röva, det är frågan? Men Ingemar Lindhe tycker absolut att det nybyggda huset i centrala Färgelanda ska föra bygdetraditionen vidare och döpas till Villa Röva. ”Det är inget skämmigt i det. Det är kulturhistoria”, säger Ingemar Lindhe.
Foto: Kajsa Wedberg
I Färgelanda kan den nedersta delen av ryggslutet bli namnet på samhällets nybyggda hyreshus. I alla fall om Ingemar Lindhe får som han vill. Villa Röva är det naturliga och kulturhistoriskt rätta namnet på huset, menar han.

Hem & Hyra har flera gånger berättat om Valbohems planer på ett hyreshus i centrala Färgelanda. Och nu är det på gång. Grunden är gjuten och arbetet fortskrider. Men så var det det där med vad huset ska heta? Ja, det ligger på Sågverksvägen. Men vad säger adressen om historien bakom området?

– Inte ett dugg, säger Hans Lindhe. Det är det kulturellt rätta namnet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I huset som låg här tidigare fanns det berömda ”Mostrarnas kafé” eller ”Olsbons kafé” syftande på systrarna Agnes och Elsa Johannesson som drev det, berättar Ingemar.

Ingemar på Röva. Ja, efter tidningsinsändare och radioprogram har Ingemar Lindhe redan fått se ett namnbyte. Och han vill gärna bli hyresgäst i huset när det är klart om ett år.

Han säger att systrarnas pappa var Karl-Erik Johannesson, ”Olsbo-Kalle”, som startade kafét, och även drev bageri och fiskaffär i huset. Det var precis i början av 1900-talet. ”Olsbo-Kalle” var något av en mångsysslare. Bland annat handlade han med hästtagel, klippt från hästsvansar, hästrumpor, eller hästerompar som det uttalas i Dalsland. Rumpa, blev rompa, som sedan blev röv. En naturlig språklig utveckling, med andra ord.

– Ja, det är inget konstigt med det. Men kafét kallades aldrig något annat än Kafé Röva. Även om systrarna inte var så glada över det. Om någon var på kafét och ringde efter taxi med adressen Kafé Röva, då snörpte de på munnen, säger Ingemar och skrattar.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Systrarna var väldigt fina damer och hade långa klänningar och förkläden när de serverade. Och de kämpade för att inrättningen skulle ha det namn de själva tyckte var vackrare. Men det fick aldrig bort pappans yrkesval och öknamn från sin rörelse. Det var och förblev Kafé Röva lågt efter att verksamheten lades ner på 1960-talet. Och namnet lever alltså kvar.

Nu menar Ingemar Lindhe att Valbohem har chansen att använda ett väl etablerat namn, föra traditionen vidare i samhället och bevara en historisk inrättning. Han är själv engagerad i hembygdsföreningen som dokumenterar namnen på byggnader i Färgelanda.

– Förr hade man ju inte gatunamn, utan husen döptes till namn, ofta efter den som bodde där eller verksamheten som var där. Det är inget konstigt. Och huset som låg här var Kafé Röva för alla här i bygden.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Ingemar Lindhe är en av alla som anmält intresse för att flytta till det nybyggda huset.

Men vill du verkligen bo i Röva? Eller ska man säga på Röva?

– Haha. Ja, på Röva låter kanske bättre. Jo, jag har anmält intresse och skulle verkligen gärna vilja flytta in. Men jag har visst plats 200 i kön. Så jag får nog vänta. Men efter min insändare i Dalslänningen för en tid sedan så går jag redan under namnet Ingemar på Röva.

Insändaren ledde också till ett inslag i P4 Väst. Så nybygget i Färgelanda är nu vida berömt.

Det borde väl ge dig förtur i kön till en lägenhet?

– Nja, det tror jag inte.  Så går det inte till, säger Ingemar med ett skratt.

Och inte ens ett tidigare uppdrag som ordförande i kommunala bostadsbolaget Valbohem ger kö-poäng, så Ingemar får hoppas på att många avstår från att bo i, eller på, Röva i centrala Färgelanda.

Annons

Valbohems vd, Hans Sprung, säger att det kanske finns ett hopp för Ingemar Lindhe, både att få det namn han vill och att få en lägenhet. Han säger att antalet sökande är i dagsläget drygt 1 000, men till det specifika huset är kön inte alls så lång. Det finns en lista på intresserade hyresgäster till nyproduktion men den är inte alls så lång.

Och namnet då? Hans Sprung skrattar lite och säger att det är jätteroligt med engagemanget och intresset för vad det nybyggda huset kan komma att heta. I samband med Bomässan i Vänersborg för några veckor sedan tog man in namnförslag och det kom ett 50-tal.

Är det något av förslagen som slår Villa Röva?

– Dessvärre har jag inte hunnit gå igenom dem, så jag vet inte. Och jag lägger heller ingen värdering i det förslag om Villa Röva som kommit, säger han.

Hans Sprung säger att han har läst den historiska förklaringen av namnförslaget och gör det naturligtvis intressant.

– På något sätt ska vi hitta ett namn som blir bra för det nybyggda huset, sedan får vi se vilket det blir, säger han diplomatiskt.

Fakta: Andra ord för röv

Bak, bakdel, ända, rumpa, stjärt, häck, ändalykt, gump.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.