Annons

Ingen ersättning för bullerstörda grannar

Örebro Nyförlöst med sin första baby har Dominique Prahl Fernandes fått spendera dagarna på biblioteket. För i hemma i Öbo-lägenheten har de inte kunnat vara.

Trots det vill Öbo inte gå med på att ge vare sig Dominique Prahl Fernandes familj eller hennes grannar någon ersättning.

Bakgrunden, som påminner om filmen Plankan, är den här:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Någon vecka före jul började Öbo renovera ett badrum på Änggatan i centrala Örebro. Det skulle ta några dagar fick hon veta.  Så blev det inte.

Under flera veckor har renoveringen pågått vilket betytt att man spräckt betong genom så kallad bilning från morgon till kväll. Och att vattnet, utan förvarning, stängst av. Firman som genomförde renoveringen råkade dessutom även orsaka en vattenläcka som gjorde att vattnet försvann en hel dag.

Ljudnivån har varit så hög att hyresgästerna på våningen under, inte kunnat vistats i sina lägenheter dagtid.

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

– Det var så högt att det inte gick att tala med varandra. Om vi skulle säga något fick vi skrika. Jag var orolig att min baby skulle få hörselskador.

Till slut gick byggarbetarna med på att i varje fall inte börja med bilningen klockan sju på morgonen, som de gjorde de första dagarna. Strategin för familjen blev alltså att ställa klockan på sju, väcka den en månader gamla babyn – som några timmar tidigare äntligen somnat – göra i ordning sig för dagen och packa en väska med mat och blöjor. Sedan lägga sig för att vila – tills borrandet kom igång.

– Då tog vi väskan och sprang ut. De första dagarna satt vi på Krämaren och väntade. Sedan kom vi på att vi kunde vara på biblioteket, berättar Dominique Prahl Fernandes.

Läs ocksåHyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte"plansch med en massa text. På den andra delen av bilden syns Laxåhems logga.

Grannen intill Dominique Prahl Fernandes, Sideny Larsson, har även han fått hitta på andra saker att göra under dagarna.

Annons

– I början gick jag på stan. Det var ju före jul så då kunde man ju handla julklappar. Men sedan har jag varit hos vänner eller hos min mamma som inte bor så långt bort, berättar han.

Han har inga barn. Men har drabbats på andra sätt. Först råkade firman som utförde renoveringen av badrummet i lägenheten gå för djupt och göra hål i golvet där uppe – alltså rakt igenom Sidney Larssons badrumstak.

– När jag kom hem hade en bit av taket ramlat ner i badkaret, berättar han.

Hålet fanns kvar i några dagar, innan det lappades med en sporadisk platta. Någon dag senare hörde han hur det porlade i vardagsrummet.

– Det rann vatten efter väggarna, jag sprang upp och berättade och såg att hela golvet där uppe var täckt av vatten.

Annika Elamsson är distirktchef på Öbo och bekräftar att renoveringen av badrummet i lägenheten ovanför gett komplikationer och inte riktigt har gått som det var tänkt.

Men några pengar det kommer Öbo inte att betala ut. Inte för bullerstörningen i varje fall. Anledningen är en skrivelse i kontraktet som innebär att hyresgästerna avtalat bort sin rätt att erhålla ersättning vid ”sedvanligt underhåll”.

– Nej, vi skulle inte kunna göra i ordning några badrum om det innebar att vi skulle betala ut ersättning till grannar som störs. Det blir ett himla oväsen vid bilning, det blir det. Men vi kan inte ersätta alla 83 hyresgästerna i huset.

Annons

Och att Dominique Prahl Fernandes och hennes man just fått en baby, gör ingen skillnad.

– Hyreslagen tar ingen hänsyn till om någon arbetar natt eller har en baby. Alla är lika där. Det går inte att bedömma att ”de har jobbat hela dagen så de har inte störts och behöver ingen ersättning men de ska få ersättning för de har varit hemma med en baby”, säger Annika Elamsson.

Öbo är dock villiga att betala för Dominique Prahl Fernandes och hennes familjs ökade omkostnader.

– Jag vet att de fått äta på restaurang några gånger för att de inte kunnat vistas i lägenheten. För att visa lite goodwill kan vi kanske ersätta dem för det. Men rent generellt gör vi inte det egentligen.

Vad gäller Sidney Larsson, så kommer han att få ersättning när vattenskadan åtgärdas. Men hur mycket det blir kan man inte säga förrän arbetet är klart.

Läs också: ”Ovanligt hård bedömning anser Hyresgästföreningen”: http://www.hemhyra.se/artikel/orebro/ovanligt-hard-bedomning-anser-hyres…

Läs också Nils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till jul Arne har varit trogen sin värd - nu förlorar han sin rabatt Ljudkänslig hyresgäst får rätt att hyra ut i andra hand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.