HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ingen förtur för trångbodda barnfamiljer i Göteborg

Göteborg Barnfamiljer skulle kunna få gå före i internkön när stora lägenheter blir lediga, menar Poseidons uthyrningschef. Men han ser flera hinder. I verkligheten är steget långt.
Foto: Pixabay/AnnaKarin Löwendahl
Poseidons uthyrningschef avfärdar inte tanken på att öronmärka stora lägenheter åt barnfamiljer. Det skulle dock få ske i bolagets interna byteskö, och inte på Boplats Göteborg där alla kunder betalar. "Har man 20 års kötid, vill ha stort och luftigt och blir omkörd av en barnfamilj som bara köat halva tiden så kan jag tänka mig att man reagerar på det", säger han.

Konkurrensen om Göteborgs större lägenheter är hård. Bara ett fåtal kommer ut på marknaden varje år (se faktaruta nedan).

Att öronmärka stora lägenheter åt barnfamiljer låter ”intressant i teorin”, säger Poseidons uthyrningschef Lars Halling.

Läs ocksåTröstlös jakt på större bostad för trebarnsfamiljenLouise Juliusson busar med dottern Greta i familjens gemensamma sovrum.

– Men jag är tveksam till att ha det på Boplats där alla är betalande kunder. Har man 20 års kötid, vill ha stort och luftigt och blir omkörd av en barnfamilj som bara köat halva tiden så kan jag tänka mig att man reagerar på det.

Däremot bedömer han att det vore möjligt i bolagets interna byteskö, Omflyttningsplatsen. Där har Poseidon tidigare haft olika typer av förturer, till exempel för flygfärdiga barn till befintliga hyresgäster eller för hyresgäster som skiljer sig och har minderåriga barn.

Dessa undantag slopades 2012 när Göteborgs kommunala hyresvärdar fick en ny, gemensam uthyrningspolicy.

Läs ocksåMalmös barnfamiljer kan få förtur i bostadskön

Det medför i sin tur att Poseidon numera inte ensamma kan ändra reglerna.

– Så i praktiken blir det svårt. Men inga regler är så rigida att de inte kan ändras. Finns det ett stort behov så stänger vi inga dörrar, säger Lars Halling.

Han säger sig dock inte ha märkt av problemet hittills.

Läs ocksåStora hemlösa familjer faller mellan stolarna

– Jag skulle självklart lyssna om många barnfamiljer säger att ”vi hamnar i kläm”, eller om våra uthyrare säger att vi resursslösar eftersom det bara är ensamstående och par som får de stora lägenheterna. Men det har inte hänt än.

Poseidon har försökt att frigöra större lägenheter, genom en särskild kampanj riktad till flera tusen äldre hyresgäster. De erbjöds dubbla eller trippla köpoäng om de lämnade en större lägenhet för en mindre i anslutning till ett trygghetsboende. Men bara några få nappade.

– Äldre bor ofta i äldre lägenheter som är ganska billiga. Och de flyttar sällan i förebyggande syfte. När de väl flyttar är det ganska akut, då är lårbenshalsen redan av. Och då letar de inte utefter storlek, utan efter funktioner som markplan och hiss, säger Lars Halling.

Vad ska trångbodda barnfamiljer i Poseidons bestånd göra?

– Dels stå i vår stora omflyttningskö. Det andra är att försöka med direktbyten. Är du inte för låst vid en stadsdel eller har en alltför pressad prisbild så bör det finnas öppningar. Vi är tillmötesgående vid byten i sådana lägen. Och sedan har vi förstås Boplats, och HomeQ.

LÄS MER: Tröstlös jakt på större bostad – familjen Juliusson-Nilsson har letat större i fyra år

Fakta: Stora lägenheter i Göteborg
  • I år har 36 femmor lagts ut på Boplats Göteborg till och med 29 november. Det motsvarar 0,6 procent av samtliga lägenheter på sajten under perioden, totalt 6 165 stycken. I genomsnitt har 719 personer anmält intresse för varje femma.
  • Lediga fyror finns det fler av, 379 stycken under samma period. Lägenheter med fyra rum eller mer utgör knappt sju procent av utbudet på Boplats Göteborg.
  • Privatvärdarnas sajt HomeQ har lagt ut 25 femmor fram till och med november. Det motsvarar 1,8 procent av samtliga lägenheter som hyrts ut via sajten i år, totalt 1 362 stycken.
  • Regionens största hyresvärd, kommunala Poseidon, har hittills i år haft sex omflyttningar till femrumslägenheter via sin interna byteskö.
Läs också Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Bostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.