HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tröstlös jakt på större bostad för trebarnsfamiljen

Göteborg Trots elva års kötid är trebarnsfamiljen Juliusson-Nilsson inte i närheten av en större lägenhet. Det fåtal fyror och femmor som blir lediga hos Poseidon går till folk som väntat i decennier. Orimligt, tycker familjen.
Louise Juliusson busar med dottern Greta i familjens gemensamma sovrum.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Louise Juliusson och hennes sambo delar sovrum med dottern Greta och sonen August. Bara storasyster Svea har eget rum.

Sovrummet i trean på södra Guldheden är fullt av sängar. Här sover syskonen Greta och August i varsin säng, inklämda på varsin sida om föräldrarnas dubbelsäng.

Bara nioåringen Svea har eget rum. Mamma Louise Juliusson beskriver en trångbodd vardag full av stötestenar.

Läs ocksåIngen förtur för trångbodda barnfamiljer i Göteborg

– När en blir sjuk blir alla sjuka. Särskilt vid magsjuka. Vi har en toa och är fem pers, det går inte att separera. Och det är supersvårt för Svea att ta hem kompisar. August har sina leksaker i en bokhylla i vardagsrummet. Vi har svårt att bjuda hem folk, framför allt andra barnfamiljer för barnen kan inte dra sig undan.

Den fina trerummaren på 65 kvadrat har milsvid utsikt. Men sedan flera år fungerar den inte längre för familjen, och det har visat sig vara oerhört svårt att byta till något större. Överlag är utbudet på stora lägenheter i Göteborg kraftigt begränsat (se faktaruta nedan).

Familjen Juliusson-Nilsson letar hittills bara på Guldheden, eftersom Sveas pappa också bor där. Men familjens boendetid på drygt 11 år räcker inte långt i hyresvärdens Poseidons interna byteskö.

Läs ocksåMalmös barnfamiljer kan få förtur i bostadskön

Den här hösten har de som bäst varit på nionde plats. Den fyran gick till en ensam hyresgäst som planerade att ta in inneboende studenter.

För en annan lägenhet räckte köplatsen inte ens till visning.

– Den som stod först i kön då hade bott i sin lägenhet i 39 år, och den näst först i 26 år. De borde inte vara några barnfamiljer direkt, konstaterar Louise Juliusson.

Läs ocksåStora hemlösa familjer faller mellan stolarna

– De stora lägenheterna går till dem som bott längst. Det blir inte rätt person i rätt lägenhet.

Familjen köar även på Boplats Göteborg, letar på olika sajter för lägenhetsbyte och lägger lappar i brevlådorna i hyreshus där de fått veta att det finns stora lägenheter.

På det sättet fick de nyligen kontakt med ett äldre par i 85-årsåldern som saknade hiss till sin fyra. Men paret backade i sista minuten och direktbytet föll.

– Vi har testat mycket, länge. Allt det här tar väldigt mycket energi. För tillfället har vi ingen jättestark plan, suckar Louise Juliusson.

Den tuffa jakten har nästan fått familjen att ge upp.

– Vi vill helst bo i hyresrätt, och hellre köpa ett torp där man kan vara på sommaren. Vi har inga drömmar om att äga vårt boende. Men vi kanske tvingas titta åt det hållet för att inget har dykt upp.

Vore det aktuellt för er med en nybyggd hyresfemma, där kön kan vara kortare?

– Nej, det skulle vi inte klara av ekonomiskt.

Louise Juliusson är kritisk till att det inte finns någon förtur för barnfamiljer som behöver bo stort – eller en begränsning för hur stort en ensam person får flytta till.

Hon hade velat se en behovsanpassning, på samma sätt som att vissa lägenheter i dag öronmärks för studenter, 55 plus eller hemlösa barnfamiljer.

– Stora lägenheter som kommer ut ska inte gå att söka för ett par i 60-årsåldern. De som har en kötid på 39 år skulle egentligen ha haft den för 20 år sedan, när deras barn var små.

LÄS MER: Ingen förtur i sikte för trångbodda barnfamiljer i Göteborg

Fakta: Stora lägenheter i Göteborg
  • I år har 36 femmor lagts ut på Boplats Göteborg till och med 29 november. Det motsvarar 0,6 procent av samtliga lägenheter på sajten under perioden, totalt 6 165 stycken. I genomsnitt har 719 personer anmält intresse för varje femma.
  • Fyror finns det fler av, 379 stycken under samma period. Lägenheter med fyra rum eller mer utgör knappt sju procent av utbudet på Boplats Göteborg.
  • Privatvärdarnas sajt HomeQ har lagt ut 25 femmor till och med november i år. Det motsvarar 1,8 procent av samtliga lägenheter som hyrts ut via sajten, totalt 1 362 stycken.
  • Regionens största hyresvärd, kommunala Poseidon, har hittills i år haft sex omflyttningar till femrumslägenheter via sin interna byteskö.
Läs också Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Bostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.