HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stora hemlösa familjer faller mellan stolarna

Göteborg I Göteborg finns en bostadssatsning för att hjälpa hemlösa barnfamiljer. Det finns även ett speciellt projekt för familjer som är elva personer eller fler. Men stora familjer på mellan sex och tio personer passar inte in någonstans.
Foto: Gry Ellebjerg

Allt fler människor i Sverige är strukturellt hemlösa. Det betyder att de inte har några sociala eller medicinska problem, utan helt enkelt inte kan hitta en bostad.

Hem & Hyra berättade förra veckan om familjen Wehliye-Mohamud, som har åtta barn.

Läs ocksåUppsala kommun får bakläxa om att neka bidrag vid svartkontrakt

Alimahad Wehliye jobbar heltid som taxichaufför och har tillsvidareanställning. Han har stadig inkomst, men inte tillräckligt för att låna och köpa ett boende. Och att hitta en hyresbostad åt en familj på tio personer är en mycket svår uppgift i Göteborg 2018.

Familjen bor för närvarande på ett jourboende som socialkontoret Västra Hisingen ordnat.

Eva Sternemalm Bondesson är chef för arbetsmarknadsenheten Västra Hisingen. Hon säger att familjen Wehliye-Mohamud är långt ifrån ensamma om sina svårigheter.

Läs ocksåKom till Sverige som vuxen - blev lärare i svenska

– Vi möter den här typen av familjer så gott som varje vecka. Hittar de en bostad kan vi bevilja bistånd till hyran, om den är på rimlig nivå. Men vi har inget uppdrag att hjälpa dem att hitta bostäder, säger Eva Sternemalm Bondesson.

Att möta desperata familjer utan att ha verktyg att hjälpa dem sätter socialsekreterarna under stor press.

– Det är ett arbetsmiljöproblem, säger Eva Sternemalm Bondesson.

Läs ocksåHela Göteborg undantas från ebo – asylsökande mister ersättning

Viss hjälp får stadsdelarna av Göteborgs tre största kommunala bostadsbolag Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder. De ingår i Framtiden-koncernen, som sedan 2016 har en satsning där totalt 600 lägenheter ska gå till hemlösa barnfamiljer.

Lägenheterna har vanliga förstahandskontrakt, men fördelas av fastighetskontoret efter rekommendationer från stadsdelarnas socialkontor.

Problemen uppstår när familjerna har många barn. De lägenheter som ingår i satsningen är ettor, tvåor eller treor. Enligt de kommunala bolagens policy får högst sex personer bo i en trerummare.

– I några fall har vi fått dem att godkänna något extra barn. Men problemen är att många familjer har åtta-nio barn, säger Eva Sternemalm Bondesson.

En familj på elva personer eller fler kan i princip inte söka någon lägenhet på Boplats (se faktaruta). Därför har Göteborgs stad skapat en speciallösning, där bland annat ombyggda lokaler hyrs ut i andra hand till extra stora hemlösa familjer

Familjen har då ingen möjlighet att överta kontraktet, och flyttar några barn ut så man blir färre än elva förväntas hela familjen flytta vidare.

Det berättar Thomas Martinsson, chef för fastighetskontorets boendeenhet.

– Problemet är familjer som är fler än sex, men färre än elva. Där finns ett glapp som inte täcks upp. Det hade varit bra om lägenheterna vi fick inom den här satsningen hade omfattat några enstaka fyror och femmor också, säger Thomas Martinsson.

Elisabet Sandberg-S är uthyrningsansvarig på kommunala Bostadsbolaget och redovisningansvarig för satsningen på hemlösa barnfamiljer inom Framtiden.

Hon säger att det finns ett dubbelt problem. Dels existerar inte så många stora lägenheter, dels är efterfrågan skriande även bland dem som redan hyr hos Bostadsbolaget.

– Vi har en kraftig trångboddhet i vårt befintliga bestånd. Därför går de flesta stora lägenheter till vår internkö. I andra hand går de till fastighetskontoret. De som går till Boplats är i princip bara sådana där det är kort inflyttningstid, säger Elisabet Sandberg-S.

Hon säger att problemen med hemlösa familjer blivit mer akuta efter den stora flyktingvågen hösten 2015. Men också att den typiska hemlösa familjen inte har åtta barn. Det är vanligare att stora familjer faktiskt bor, men bor trångt.

– De flesta hemlösa familjer är små. Ganska ofta kan det till exempel vara mamma och ett barn, säger Elisabet Sandberg-S.

LÄS MER:

Fast anställning – ändå hemlös

Hemlös barnfamilj får bo kvar

Fakta: Hemlöshet i Göteborg

I april 2018 var 3 780 vuxna och 1 611 barn hemlösa i Göteborg, enligt Socialstyrelsens definition.

Den totala siffran är lägre än toppåret 2016, men andelen hushåll som är i akut hemlöshet har ökat.

Missbruk är den vanligaste orsaken till hemlöshet. Men en allt större del är så kallat strukturellt hemlösa. Det betyder att man inte har sociala eller medicinska problem, men ändå inte lyckas komma in på bostadsmarknaden.

Källa: Göteborgs stad

Fakta: Hemlösa barnfamiljer

En femtedel av Göteborgs hemlösa hushåll är barnfamiljer.

I 80 procent av familjerna finns ingen social eller medicinsk problematik.

Nästan alla föräldrarna är födda utomlands, de allra flesta utanför Europa.

Källa: Göteborgs stad

Fakta: Så många får man vara när man söker bostad

Hos de kommunala bolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder ser normen i uthyrningspolicyn ut så här:

1 rum och kök: max 3 personer.
2 rum och kök: max 4 personer.
3 rum och kök: max 6 personer.
4 rum och kök: max 8 personer.
5 rum och kök: max 10 personer.

Privatvärden Balder har följande norm:

1 rum och kök: max 2 personer.
2 rum och kök: max 3 personer.
3 rum och kök: max 5 personer.
4 rum och kök: max 6 personer.
5 rum och kök eller större: max 8 personer.

Hos de privata värdarna Wallenstam och Stena Fastigheter finns inga siffror i uthyrningspolicyn, men däremot formuleringen ”antalet personer som ska bo i lägenheten skall vara rimligt i förhållande till lägenhetens storlek”.

Läs också Ny lag ökar risken för fusk med hyreskontrakt och adresser Fagersta startar kommunalt bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.