Annons

Ingen kom när kvinnojour bjöd in 20 värdar

Hässleholm Fiasko. Det kom inga värdar när kvinnojouren skulle ragga lägenheter.
Foto: Gry Berglind

Kvinnojouren i Hässleholm ville testa ett nytt grepp för att ragga bostäder åt våldsutsatta kvinnor. De bjöd in 19 privata hyresvärdar och det kommunala bostadsbolaget Hässleholmsbyggen under två kvällar, men ingen kom.

Syftet var att de ville presentera sin verksamhet och skapa en dialog med värdarna för att underlätta för de våldsutsatta kvinnorna att få en bostad. Lotta Otterdahl är initiativtagaren till mötet och ordförande i Frida Kvinnojour.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur känns det att ingen kom på mötet?

− Jag känner mig faktiskt uppgiven. Tanken var ju att vi ville berätta om vår verksamhet. Det kan kanske upplevas som skrämmande för en värd när han eller hon får veta att den som söker en bostad bor på en kvinnojour. Vi vill visa att det är helt vanliga kvinnor som kan hamna i den här situationen.

Varför tror du att de inte kom?

Annons
Läs ocksåCharlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvastEn kvinna som står i ett soprum och tittar på en sopkvast som hon håller i.

− Jag vet inte. Vi fick bara återbud av en värd. Men från alla de andra var det tystnad. Det känns ju som att detta inte är en prioriterad fråga för någon annan än för oss. Det är ju ingen som säger ”vi tar inte emot misshandlade kvinnor”. De säger ”vi har inga lediga lägenheter”.

Hur går ni vidare med att ragga bostäder?

− Jag vet inte. Men det här kommer jag inte att testa igen. Fast det finns undantag. Det finns värdar som vill göra en insats. Igår senast var det en privat värd som hjälpte en kvinna att få en ny bostad. Och han sa till och med att nästa gång ni har problem hör av er till mig så ska jag se vad jag kan göra. Han hade jag inte ens hört av mig till utan fick ett tips av en kompis.

Läs ocksåMisshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning

Hässleholmsbyggens vd, Stephan Persson säger att de inte fått någon inbjudan och har därför ingen information om vad ett sådant möte skulle innebära.

− Jag är öppen för en diskussion med kvinnojouren om hur vi kan samarbeta i framtiden. Kvinnojouren har haft lägenheter hos oss tidigare som de valde att lämna. Nu kommer jag inte ihåg varför, men vi har samarbetat.

Annons

Tycker du att ni har ett större moraliskt ansvar, som kommunalt bostadsbolag än en privat värd, med att hjälpa våldsutsatta kvinnor att hitta en bostad?

− Det kan jag inte svara på. Jag kan inte uttala mig om hur andra privata värdar ska göra. Vi försöker ju på olika sätt att hitta lösningar. Det är svårt i dag för socialtjänsten att hitta lediga lägenheter. Problemet är att det finns många olika grupper som har särskilda behov och som behöver hjälp. Utbudet av lägenheter är inte stort och så ska man hitta lämpliga bostäder som ska passa olika behov. Det är ingen lätt uppgift.

Läs också: ”Den tuffa bostadsmarknaden drabbar de våldsutsatta.”

Läs också Värd tog upp biljakt för att stoppa kidnappning av inneboende - "Han räddade mitt liv" Grannens hundar retade upp hyresgäst – kan vräkas för misshandel av matte Grovt misshandlad av sin granne – nu förlorar mannen sin lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.