Annons

Ingen start för utredning om hyresrätten i vår

Nyheter ​Den utlovade utredningen om hyresrättens framtid dröjer. Bostadsministerns sakkunnige tror att direktiven inte kommer att bli klara före sommaren.

​Det har gått över ett år sedan Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna uppvaktade finansminister Anders Borg (M) med gemensamma förslag om skattelättnader för hyresrätten. Det handlade om möjlighet för fastighetsägaren att skattefritt sätta av medel för framtida renoveringar, så kallade underhållsfonder och införandet av en låg moms på hyran, så att fastighetsägaren ska kunna kvitta in- och utgående moms vid köpa av varor och tjänster. Det sistnämnda bedömdes ta några år att få på plats. I väntan på det föreslogs ett 50-procentigt rotavdrag på arbetskostnaden vid renovering av hyresrätter och bostadsrätter. Liknande avdrag finns i dag för den som är bostadsrättsinnehavare eller villaägare. Hittills finns dock inga signaler som tyder på att regeringen kommer att införa något av förslagen.

Strax före jul lovade bostadsminister Stefan Attefall (KD) att tillsätta en utredning om hyresrättens ställning. Hittills har dock varken direktiv utarbetats eller utredare tillsatts.
– Vi diskuterar fortfarande direktiven. Jag har ingen tidsprognos annat än att direktiven kommer bli klara under året, säger Daniel Liljeberg, politiskt sakkunnig på socialdepartementet.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Annons
Läs också Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.