Annons

Inget asylboende i Sundsvall – stämmer Migrationsverket på 44 miljoner

Sundsvall Aros Energideklarationer stämmer Migrationsverket på över 44 miljoner i förlorad inkomst, för att myndigheten stoppat fastighetsbolagets planer på asylboende i Holm, Sundsvall.
, , ,

Idag bor det ett 50-tal asylsökande i Anundgård i Holm. Fastigheterna ägs av Håkan Larsson Bilkonsult AB.

Stämningen på över 40 miljoner gäller upphandlingen 2013 då förre ägaren Aros Energideklarationer ansökte om att placera 450 flyktingar i anläggningar i Tobo, Åre, Sundsvall och Strömsund.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Aros stod först på tur i upphandlingen och bolaget förväntade sig att få teckna ramavtal med Migrationsverket. Men i december 2013 beslutade Migrationsverket att frångå turordningen och inte teckna avtal med Aros, efter tips och skriverier i media om att allt inte stod rätt till i bolaget.

I tilldelningsbeslutet hänvisade Migrationsverket bland annat till att Aros Energideklarationer har 22 ansökningar om betalningsföreläggande hos kronofogden, att det finns oklarheter kring ägarförhållandena och att bolaget i sitt anbud till Migrationsverket lämnat oriktiga uppgifter om brandskyddet i fastigheterna.

Aros Energideklarationer menar å sin sida att Migrationsverket frångått rangordningen i upphandlingen utan giltiga skäl.

Läs ocksåJohan Stendahl jagas vidare med jätteskuld

I sin stämningsansökan skriver bolaget att de inte har fått några ”förståeliga eller åtgärdsbara skäl” till Migrationsverkets avslag. Aros hävdar vidare att man lidit skada genom uteblivna intäkter och fasta kostnader för renoverade bostäder som fortfarande står tomma i väntan på att flyktingar ska flytta in.

Annons

Aros begär 39 000 kronor per dag från den 27 augusti 2013.

Utöver det vill de ha ytterligare 87,5 kronor per dag mellan den 27 augusti 2013 och den 27 augusti 2015. Det innebär att skadeståndskravet är uppe i minst 44 miljoner kronor.

Läs ocksåHem & Hyra granskar vad som hände med Tobohusen

Målet pågår just nu i Norrköpings tingsrätt.

Läs även:

Inget asylboende i Liden

Annons

Barnfamilj utan el

Värden skyldig elbolaget 184 000

Vägrar betala – nu bjuder elbolaget barnfamiljen på strömmen

Fakta: Aros Energideklarationer AB

Under de senaste tio åren har husen i Tobo och Holm bytt ägare ett flertal gånger.

Men oavsett ägare har fastigheterna fått förfalla och hyresvärdarna varit svåra att få tag i.

2013 tog tv-programmet Uppdrag granskning upp turerna kring fastigheterna.

Fakta: Migrationsverkets avslagsmotivering

Aros Energideklarationer AB: ”Anbudslämnaren uppfyller inte kravet enligt punkten 3.2 Ekonomisk ställning i förfrågningsunderlaget – röd i Creditsafe och riskklass 1 i UC. För närvarande finns 22 ansökningar om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. Vidare har framkommit att oriktiga uppgifter har lämnats i bolagets anbud, bl.a. angående brandskyddet. Därtill förekommer oklarheter angående ägarförhållandena i bolaget.”

Källa: Migrationsverket

Läs också Migrationsverket stäms på mångmiljonbelopp Nya planer på asylboende i Tobo Hyresgästföreningen kräver tvångsförvaltning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.