HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ingvar Carlsson julpyntar så att bilarna krockar

Ängelholm Hans balkong är en snackis i Ängelholm. Varje jul går han all in med ljus, tomtar och glitter. Hem & Hyra har träffat mannen som känner sig som 15 år och som älskar julafton.

– November kan man ju slänga i sjön. Sedan kommer december med allt ljus. Jag älskar färger och ljus. Det gör barn med. Så fort jag hänger saker på balkongen jublar barnen, säger Ingvar Carlsson och tar en klunk kaffe ur sin Disneymugg.

Ingvar Carlsson må ha ett känt namn men i hans fall är det hans balkong som är berömd. En del tror att det är en bordell. Andra tror att den som bor där kommer från Thailand eller någon annanstans i Sydostasien.

Läs ocksåKöksinredningen i lägenheten försvann - 93 år gammal hyresgäst tvingas betalaMKB
Ingvar Carlsson i vardagsrummet med sin hund Solstråle.

Balkongen ligger utmed en av Ängelholms mest trafikerade vägar. Bussar, taxi och vanlig biltrafik passerar med ett jämt brus. Från mitten av november och fram till mitten av januari har Ingvar Carlsson dekorerat balkongen med så mycket julpynt att det fått åtminstone två allvarliga konsekvenser.

– Det har hänt minst två krockar där jag vet att de tittat upp mot min balkong. I det ena fallet åkte bilen in i en lyktstolpe. Och i det andra var det en krock i en sväng.

– Jag hörde hur det smällde och gick ner till polisen. Jag frågade på skoj om det var mitt fel men fick till svar att det är bilisternas ansvar att hålla koll på vägen.

Läs ocksåFem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas

En annan konsekvens är alla säkringar som går. Under två månader får diskmaskinen bara vara igång efter midnatt och då måste balkongen vara nedsläckt.

Ingvar Carlsson är stor fan av Disneyland och dricker gärna sitt kaffe ur favoritmuggen.

– Det roligaste är när jag rastar hunden och ser folk stå och fotografera. ”Gud, vilken knäppgök det måste vara som bor där”, säger jag. De håller med och sen efter ett tag säger jag att det är jag som bor där. Då blir de lite paffa.

Allt började för 20–25 år sedan när Ingvar Carlsson köpte en ljusslinga med 16 färgade elljus. Exakt vad som hände sedan minns han inte annat än att Rusta började sälja julbelysning. Och på den vägen är det. Ända sedan han var liten har han älskat julen. Han tror det beror på att hans mamma aldrig förlorade barnasinnet och hade över 700 tomtar som hon pyntade deras hem med. När hon dog var det första hans pappa sa: ”Nu får du komma och hämta julpyntet.”

Läs ocksåStudentrum blir miljöanpassade lägenheter på Ålidhem

Många i Ängelholm tror att Ingvar Carlsson smyckar sin balkong för sin dotter skull något som han själv dementerar.

– Det är jag som är glad i julen. Det är möjligt att det är en kombination.

Större delen av året finns Ingvar Carlssons tomtar undanstoppade i ett skåp.

Han berättar att han inte har några problem med sina grannar. Tvärtom när kyrkan har sin körafton lär körledaren har uttryckt sin förtjusning över utsikten som råkar vara Ingvar Carlssons balkong.

Vad tycker du om ordet lagom?

– Min uppfattning är att ska man göra något ska man göra det rejält. Varje morgon känner jag mig som 15 år. Jag brinner och är full av energi hela tiden. För mig handlar det om att ta vara på varje sekund på bästa sätt för man vet aldrig när sekunderna tar slut.

Läs också Bråk om marmorhandfat – slutar med vräkning Mats pub är hans hemliga krypin

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.