Annons

Inte lönt tvångsförvalta Herrgården

Malmö ​Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman krävde i förra veckan att de uppmärksammade skandalhusen på Herrgården i Malmö skulle tvångsförvaltas. Men att kräva tvångsförvaltning av de åtta fastigheterna skulle bara vara för att visa att lagen inte räcker till. Det menar nu Hyresgästföreningen i södra Skåne med regionkontor i Malmö.

​Hem & Hyra har flera gånger uppmärksammat situationen i området Herrgården på Rosengård i Malmö. De åtta nedgångna fastigheterna ägs av Bostads AB Gröningen som i sin tur ägs av norska kapitalförvaltaren Acta. Den akuta situationen för områdets barnfamiljer med bland annat kackerlackor i lägenheterna och läckande badrum uppmärksammades i förra veckan av SVT:s Uppdrag granskning.

Annons
 
I en debattartikel i tisdagens Sydsvenskan skriver Hyresgästföreningen i södra Skåne att tvångsförvaltning är en åtgärd som man överväger, men då framför allt för att visa att lagens redskap inte räcker till.
 
Vad menar ni med det?
 
– Det är praktiskt svårt att lösa en tvångsförvaltning i ett så stort område, förklarar Johan Klintberger, kommunikatör på Hyresgästföreningen i södra Skåne.
 
Varför det?
 
– Vi har sett tidigare att när hyresvärdarna utför minsta lilla åtgärder som bara är kosmetiska återfår de förvaltningen. I ett så här nedgånget område skulle tvångsförvaltning vara ett trubbigt instrument.
 
Men hur långt ska det behöva gå innan ni begär en tvångsförvaltning?
 
– Tvångsförvaltning är alltid något vi överväger men kärnan i problemet är bostadsbristen. Hade det funnit lägenheter hade man kunnat tömma hus efter hus och göra vid dem.
 
Men Hyresgästföreningens förbundsordförande vill se en tvångsförvaltning av området?
 
– Barbro Engman har ett lite annat perspektiv. Visst är tvångsförvaltning i princip bra, men att tvångsförvalta Sverige sämsta bostadsområde är en annan sak. Men vi överväger även detta som alternativ, säger Johan Klintberger.
 
Så vad händer nu?
 
– Alla krafter samverkar för att hitta lösningar. Opinionstrycket är väldigt hårt på ägaren. Bostadsminister Mats Odell (kd) är starkt oroad och Hyresgästföreningen arbetar aktivt i området för att få till en förbättring.  

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.