Annons

Ja till alkohol – men med begränsningar

Göteborg Kaféet på Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg får ansöka om serveringstillstånd. Men servering ska bara få ske vid särskilda arrangemang efter kontorstid.

Beslutet fattades i går kväll av regionstyrelsen för Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Innebörden är att servering av öl och vin kommer att kunna ske efter kontorstid. Servering kan ske oavsett om arrangören är Bräcke Diakoni – som driver kaféet – eller en utomstående som hyrt in sig. Att få en attraktiv arena för konferenser och samarbeten är prioriterat. Dock kommer det inte att vara regelbunden servering, utan bara i samband med arrangemang.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt beslutet ska ”restriktivitet” vara nyckelord. Frågan är bara hur det ska tolkas.

Regionordförande Bengt Svensson säger först att det inte kommer att bli en öppen bar, och att det ”aldrig kommer att kunna gå att bara komma in från gatan” utan i princip handla om slutna sammankomster för inbjudna. Men när han får frågor utifrån konkreta exempel, som de öppna arrangemang Hyresgästföreningen flera gånger haft tillsammans med nöjestidningen Djungeltrumman, och där det serverats alkohol, så backar han.

– Det är klart, blir det så kommer allmänheten att kunna komma in. Det är en knivsegg vi balanserar på. Därför är det väldigt viktigt att de riktlinjer vi tagit nu ska följas, säger Bengt Svensson.

Läs ocksåAnhörig fotade vanvårdad lägenhet – nu blir hyresgästen av med kontraktetEn tvådelad bild som visar två belamrade och smutsiga rum. Ett badrum med en skitig toalettstol och golvet täckt av svarta avfallspåsar. Ett rum med en mycket smutsig säng utan sängkläder, omgiven av diverse skräp och flera kartonger rödvin av märket "Wanted Zin".

Frågan har föregåtts av en het intern debatt, där de lokala fackklubbarna sagt att de inte vill ha servering. Tjänstemannaorganisationen har beslutat att det ska vara förbjudet för anställda att dricka alkohol i huset även om de är där på sin fritid. Enligt Bengt Svensson ska även förtroendevalda ha restriktiva regler att förhålla sig till.

Annons

Hyresgästföreningen själv kommer inte heller att ha servering eller försäljning av alkohol vid sina egna arrangemang. Enda undantaget är om det är slutet sällskap, exempelvis personalfester.

– Det här är en brännhet fråga och det är andra gången vi diskuterar detta i regionstyrelsen. Men vi känner att vi haft ett bra underlag och vi har varit noga med att låta fackliga representanter komma till tals, säger Bengt Svensson.

Läs ocksåOväntad vändning - bilder på vanvårdad bostad fick ny förklaringEn tvådelad bild som visar två belamrade och smutsiga rum. Ett badrum med en skitig toalettstol och golvet täckt av svarta avfallspåsar. Ett rum med en mycket smutsig säng utan sängkläder, omgiven av diverse skräp och flera kartonger rödvin av märket "Wanted Zin".

Bräcke Diakoni betalar en hyra baserad på sin omsättning, men där ska alkoholförsäljning inte räknas in.

– Vi kommer självklart att ha en uppföljning senare och se hur det här faller ut. Blir det inte bra tar vi ett nytt beslut. Men nu när vi börjar vill vi prova att göra det hela vägen ut, säger Bengt Svensson.

Vet du om det finns något liknande arrangemang i någon annan av Hyresgästföreningens regioner?

Annons

Jag tror inte att det förekommer, jag har i alla fall aldrig hört talas om det.

LÄS MER:

Alkoholservering i nya lokalerna en het potatis

Fakta: Nya regionkontoret

Ligger på Första Långgatan 17B i Göteborg.

Utöver arbetsplatser för regionens personal och mötesrum för förtroendevalda ryms en stor, offentlig del med kafé och matservering, scen med åhörarläktare, öppna arbetsplatser för exempelvis studenter och gratis wifi.

Den offentliga delen har fått namnet Arena: Första Lång.

Utanför planeras en uteservering. Även kvällstid ska huset fyllas av aktivitet och arrangemang. Hyresgästföreningen hoppas på minst 800 spontanbesök i månaden.

Fakta: Kaféverksamhet

Stiftelsen Bräcke diakoni har fått ansvar för kafé- och restaurangverksamheten genom ”Ett steg till”, som erbjuder praktik och arbete åt personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Bräcke diakoni har valts ut utifrån en kravlista om till exempel ekologisk och vegetarisk profil, öppettider och långsiktighet.

Stiftelsen ska även stå för egna programpunkter.

Läs också Värden vill vräka för vanvård - ifrågasatta bilder blir bevisning Församling kräver giftermål för att hyresgäster ska få bo ihop - "ingen har klagat" Mats pub är hans hemliga krypin

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.