HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ja till ombildning av 102 lägenheter i Partille

Partille ​En majoritet av de 102 hyresgästerna på Ljungkullen i Partille röstade ja till att köpa fastigheten av Partillebo. Ett antal av hyresgästerna kommer dock att sälja tillbaka sin lägenhet till bostadsbolaget, vilket innebär att de i hyresjuridisk mening blir andrahandshyresgäster. ''Vi kommer att ge dessa hyresgäster samma rättigheter som de som bor i hyreshus'', säger Partillebos vd Pär Linder.
78 av totalt 102 hyresgäster röstade för att köpa fastigheten på Ljungkullen 1-33 på tisdagskvällens extra föreningsstämma i bostadsrättsföreningen Kvarnfallet. För att köpet ska bli verklighet krävdes två tredjedelars majoritet, det vill säga 68 röster. För Pär Linder, vd på Partillebo, var det ett efterlängtat besked.
– Våra nya ägardirektiv säger att alla olika boendeformer ska finnas i alla våra geografiska områden eftersom det är bra för oss i ett långsiktigt perspektiv. Vi har valt ut fyra områden där vi vill sälja ut hyresrätter och i två områden har hyresgästerna hittills sagt nej. Därför tycker vi att det är positivt att det blev ett ja i Ljungkullen. Vi har dessutom ytterligare ett område där det ännu inte tagits beslut om försäljning, säger Pär Linder.
För att underlätta försäljningen i Ljungkullen har Partillebo erbjudit sig att bli ägare till ett antal av bostadsrätterna. På så sätt slipper bostadsrättsföreningen låna extra pengar för att täcka uteblivna insatser från de hyresgäster som inte vill bli bostadsrättsägare. Tanken är att detta ska ske på följande sätt: den hyresgäst som inte vill köpa sin lägenhet ska ändå skriva på ett köpeavtal för att sedan omgående sälja tillbaka lägenheten till Partillebo. Därefter hyr Partillebo ut samma lägenhet igen till samma hyresgäst.
Conny Borup, chefsjurist på Hyresgästföreningen region västra Sverige, är mycket kritisk till överenskommelsen som innebär att dessa hyresgäster säljer ut sin besittningsrätt, det vill säga sitt förstahandskontrakt, och i hyresjuridisk mening blir andrahandshyresgäster.
– Jag avråder hyresgästerna att acceptera den här lösningen eftersom det finns ett antal osäkerhetsfaktorer. Det är till exempel högst tveksamt om man kan avtala om att hyreslagens skyddsregler gäller fullt ut för dem, säger Conny Borup.
Pär Linder ser inget problem med att bostadsbolaget blir ägare till ett antal bostadsrätter. Han tycker att överenskommelsen är ett bra sätt att säkerställa så att de hyresgäster som inte vill ha en bostadsrättsförening som hyresvärd ändå kan fortsätta vara hyresgäster.
– Vi kommer på alla sätt och med hjälp av jurister ge dessa hyresgäster samma rättigheter som de som bor i hyreshus. Det är först när någon säger upp sitt kontrakt som vi säljer den lägenheten, och då kan vi ju dessutom tjäna en slant, säger Linder.
Försäljningen av fastigheten kommer formellt att ske i början av oktober 2009.​

Annons
Läs också Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.