Annons

”Jag är förvånad och upprörd”

Nyheter ​Regeringens stimulanspaket utan åtgärder för hyresrätten förvånar och upprör Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman. – Landets 3,5 miljoner hyresgäster struntar regeringen fullständigt i. Varenda människa vet att det råder bostadsbrist och att miljonprogrammet behöver renoveras, säger hon.
När de fyra borgerliga partiledarna i dag kallade till presskonferens hade företrädare för hyresrätten hoppats på åtgärder för att stimulera nyproduktion och renovering av miljonprogrammet. Men den enda åtgärd som riktas mot byggsektorn är ett rot-avdrag för villaägare och bostadsrättsinnehavare. Avdraget är på 50 procent av arbetskostnaden, dock max 50 000 kronor per person, och blir en del av det tidigare avdraget för hushållsnära tjänster. Ett hushåll med två personer kan alltså göra avdrag för 100 000 kronor.
– Byggandet har rasat i backen, miljonprogrammet behöver renoveras energieffektiviseras. Men i stället satsar regeringen ytterligare på en stimulans för det ägda boendet. Jag är både förvånad och upprörd, säger Barbro Engman.
 
Regeringens motiv till att rikta åtgärderna mot dem som äger sin bostad är att de vill se ett stöd som är riktat mot individer – inte företag.
– Hyresgäster är också individer. Det anlitas företag för att göra renoveringar även hemma hos dem som hyr sin bostad. Jag förstår inte skillnaden.
Hyresgästföreningens ordförande hade velat se bidrag både till nyproduktion av hyresrätter och upprustning och energieffektivisering av miljonprogrammet. Dock skulle bidraget vara kopplat till en viss maximal hyresnivå. Att ge bidrag till energieffektivisering av bostäder är inte konstigare än att ge miljöbilspremie, anser Barbro Engman.
–Bostäder är en del av samhällspusslet precis som vägar och järnvägar. Det är bostadsbrist nu och om vi inte börjar bygga nu lurar en katastrof runt hörnet när alla ungdomar som är födda på 90-talet ska flytta hemifrån, säger Barbro Engman.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.