Annons

Janne är bästa grannen – ”Det här har inte gått mig åt huvudet”

Katrineholm Sånt ståhej det har blivit. Inte är det väl så mycket att orda om att han utsetts till Katrineholms bästa granne. Tycker Jan-Erik. Meeri som bor i lägenheten bredvid håller inte med.
Foto: Mattias Frödén
Det är ingen tvekan om att Janne och Meeri trivs med varandra. Det händer att de träffas på gården utanför huset där de bor och ibland tar de en fika tillsammans.

Jan-Erik Falk hade bott i sin lägenhet i centrala Katrineholm sedan 2009 när Meeri Ekström flyttade in i lägenheten bredvid. Det var för tre år sedan.
– Folk sa till mig att ”oj, vilken trevlig granne du kommer att få, det här kommer att bli jättebra för dig”, säger Meeri.

Vi sitter i hennes kök och fikar. Hit har jag kommit efter att ha fått tjata lite på Jan-Erik, eller Janne som han kallas. Han har precis blivit utsedd till ”bästa grannen 2021” av sin hyresvärd  Katrineholms Fastighets (KFAB) och en sådan person vill man förstås intervjua.
– Jag är tveksam, men om Meeri säger att det är okej får du komma hit, har han sagt till mig några dagar tidigare i telefon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och visst tyckte Meeri att det var okej.
– Han är värd den här uppmärksamheten. Han är så trevlig, lättsam och hjälpsam. Det är en trygghet att bo bredvid honom, förklarar hon.

Det var Meeri som nominerade Janne. Hon tog hjälp av ett barnbarn för att få till de rätta orden. Och det gick ju bra.

Men Janne tar utmärkelsen med ro. Faktum är att han tycker att det har fått alldeles för stora proportioner. Katrineholms-Kuriren har skrivit en artikel, personer som han inte känner har hejdat honom på stan och folk har ringt och gratulerat.
– Jag känner många personer, det gör jag.
– Men en sak kan jag lova dig – det här har inte gått mig åt huvudet, säger han och skrattar.

Läs ocksåFyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet"Fem veckor efter att vi ställt frågan till Strömstadsbyggen var hundrastgården klar", säger Petra Hedström (till vänster i röd jacka) med sin mamma Camilla. Hundägarna Anki Salerud och Linda Hansson uppskattar initiativet.

Hur kommer det sig att han är så omtänksam? Janne skruvar på sig, tycker kanske att frågan är för närgången.
– Men du vet, det beror väl på hur man själv blir bemött, säger Janne och det är ingen tvekan om att det är Meeri han avser.

Annons

Och kanske kunde det lika gärna ha varit hon som fått den fina utmärkelsen. För det här är två personer som verkligen bryr sig om varandra.
Ofta öppnar de sina dörrar samtidigt, utan att ha en aning om att den andre är på väg att gå ut.
– Då står Janne där och han är alltid så glad, berättar Meeri.

Läs ocksåOkända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska”Pettersberg Bordell

Janne är den som kan ringa på hemma hos Meeri och andra grannar bara för att höra hur det är. Och en gång när hon kom hem satt en ros i brevlådan.
– Jag förstod direkt vem den varifrån. Och vin har jag också fått, säger Meeri.

Själv brukar hon plinga på Jannes dörr när hon har bakat. Kalljästa vaniljbullar är något av hennes specialitet och Janne brukar alltid få en påse.
– Det är de godaste bullarna du kan tänka dig. När de fortfarande är lite varma … det går inte att stå emot, säger han.

Några tips på hur man skapar god grannsämja har de egentligen inte. Men visst håller de med om att det är viktigt att hälsa på grannarna i trappan, småprata lite.
– Här säger alla hej, säger Meeri.

Annons

KFAB gav henne blommor och 200 kronor som tack för nomineringen. Janne fick lite mer, 1 000 kronor. Pengarna ska han använda till att bjuda barnen och särbon Majvor på mat på ett värdshus.

Meeri då, får hon någonting?
– Absolut, men det tar jag utanför de tusen kronorna. Eller vänta förresten, du kan ju bli med och äta med oss. Det blir kul, säger Janne och tittar mot Meeri.

Hon nickar och ler, så klart att hon hänger med.

Fakta: Mer om Meeri och Janne

Jan-Erik Falk är 86 år. Änkling men har en särbo, Majvor. Han har tre barn, sex barnbarn och nio barnbarnsbarn. Före detta verkstadsarbetare.
Meeri Ekström är 80 år och änka med ett barn, två barnbarn och två barnbarnsbarn. Hon har tidigare jobbat på Konsum och Domus.

Fakta: Grannar från tv och film

”Ska du ha en stänkare?” Frågan som Martin Beck (Peter Haber) i Beck-filmerna ständigt får av sin granne Valdemar, spelad av Ingvar Hirdwall (fotot).
Ugly Naked Guy från Vänner. Går alltid naken i lägenheten.
”Tjenare mannen!” Henrik Dorsins rollfigur Ove Sundberg i Solsidan är den ultimata mardrömsgrannen. Snål, påträngande och lånar saker som han aldrig lämnar tillbaka.

Fakta: Tips på bra grannsämja

Hälsa på din granne eller byt några ord när ni möts i trappen. Forskning visar att den här formen av ytliga kontakter är viktigare än man tror.
Människor är olika – det som är okej för dig kanske inte är det för grannen. Och tvärtom så klart!
Framför klagomål till hyresvärden eller prata direkt med den som stör. En arg lapp är sällan en bra idé.

Läs också Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Inger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.