Annons

Jessica hyr kungligt mitt i Skåne

Sjöbo Det kryllar av slott och stora gods i Skåne och många av dem hyr ut bostäder. Jessica Landin hyr på anrik mark med gångavstånd till slottet.
Foto: Anna Hultberg
Jessica Landin bor med sambon Jonas, sonen Erik, två hundar och fem hästar på en hästgård. Kallhyran är 10 000 kronor i månaden.

Det knarrar i gruset när Jessica ­Landin går för att öppna grinden. I ­hagen intill betar hästar. Hon berättar om telefonsamtalet hon aldrig glömmer.
– Mitt drömhus var ledigt. Och jag tvekade jag inte en sekund.

Dagen efter skrev hon på hyreskontraktet, samma kväll började hon packa. Nu hyr hon en hästgård på historisk mark mellan Sjöbo och Hörby, mitt i Skåne. Gamla hus ligger längs en grusväg som slingrar sig genom landskapet. Förr i tiden var det arbetarna på slottet som bodde här. Nu är de flesta av gårdarna uthyrda. Jessica Landins hyresvärd är Övedskloster. Det pampiga 1700-talsslottet med tillhörande slottspark, mark och fastigheter är ett så kallat fideikommiss (se faktaruta) och ägs av familjen Ramel.

Jessica Landin föder upp hästrasen Svenskt halvblod. Hundarna tillhör också familjen.

Att fastighetsägaren sticker ut har ­Jessica inte funderat så mycket på.
– Jag har bott i en vanlig hyresrätt ­tidigare och märker ingen direkt ­skillnad. Det handlar i så fall snarare om läget än vem jag hyr av. Varje gång jag kommer hem kan jag andas ut.

Hon är beroende av bil, i brist på ­kollektivtrafik, och hennes son Erik får cykla till skolskjutsen. I gengäld är de omgivna av natur och har gångavstånd till ­slottet med slottspark, café och gårdsbutik.
– Du riktigt känner historiens vingslag här. Dessutom bor jag mitt i ett hästmecka.
På fritiden föder hon upp hästar, något som är möjligt tack vare ­stallet som ingår i hyran och ­betesmarken hon arrenderar av Övedskloster.

När hon behöver hjälp ringer hon till godsförvaltaren.
– Eftersom det inte finns så många hyresgäster blir kontakten personlig. Jag upplever att det är viktigt för dem att hyra ut till rätt person och att de därför är måna om att man ska trivas och bo kvar.

Jessica Landin uppskattar den historiska miljön och de tillställningar som anordnas på det närbelägna slottet.

Den som vill hyra av ett gods kan behöva en stor portion tålamod. För Jessica tog det tjugo år innan drömhuset blev hennes.
– Första gången jag fick syn på hästgården var när jag var ute och red med en kompis. Det var kärlek vid första ögonkastet. Min väninna, som själv ­hyrde bostad av godset, kontaktade ­familjen Ramel men huset var redan uthyrd, säger Jessica Landin.

Femton år senare hörde Jessica ­Landin att huset var ledigt men hon hann aldrig skriva på kontraktet innan huset hyrts ut till en i familjen. Först för två år sedan var turen på hennes sida.
Lars Bäksted, godsförvaltare, bekräftar att det kan ta tid.
– Vi har hyresgäster som har bott här i flera generationer. Jag tror att de som har hyrt längst är uppe i 70 år, säger han.

”Vi har hyresgäster som har bott här i flera generationer”, säger Lars Bäksted, godsförvaltare på Övedskloster.

Efterfrågan är större idag än för 15 år sedan. Att hyrorna gått upp i städerna är ett skäl, enligt Lars Bäksted.
Något kösystem finns inte eftersom varje hus är unikt och det gäller att hitta hyresgäster som passar med huset och vice versa. Intresseanmälningar samlas i en pärm som tas fram när det finns tillgängliga hyresobjekt.
– Vi brukar även lägga ut lediga objekt på vår hemsida. Det gäller att hitta en bra matchning och här är det mycket känsla som gäller. Men vi kollar även upp om det finns betalningsanmärkningar, säger Lars Bäksted.

Fakta: Hyra av ett gods

  • I Skåne finns det många gods och större gårdar som hyr ut bostäder. Surfa runt och titta på läge och möjliga hyresobjekt.
  • Ha tålamod! Det kan ta lång tid innan just det objekt som du skulle vilja hyra blir ledigt.
  • Kontakter är många gånger nyckeln för att få ta på en anrik hyresrätt. Få gods har kösystem. Anmäl ditt intresse och hör av dig då och då.
  • Trolleholms gods i Svalövs kommun hyr ut ett sjuttiotal bostäder.
  • Högestad och Christinehof på Österlen har ett femtiotal hyresbostäder.
  • Björnstorps och Svenstorps god har 150 hyresfastigheter runt Lund och Genarp. Godset hyr ut allt från små torp till större gårdar.
Fakta: Äldste sonen ärver

Överskloster är ett fideikommiss. Fideikommissen inrättades på 1700-talet och innebar oftast att egendomen, för all framtid, skulle ärvas av den äldsta manliga bröstarvingen. Riksdagen beslöt 1863 att fideikommissen skulle avvecklas. Öveds kloster, Björnstorps och Svenstorps gods i Skåne har dock fått sina fideikommis förlängda.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.