Annons

Jobbig hyresgäst köps ut för rekordsumma

Karlstad 180 000 kronor. Det betalar en privatvärd i Karlstad för att bli av med en klagande hyresgäst. Summan är en av de högsta som betalats för att bli av med komplicerade hyresgäster.

Den unika uppgörelsen som Hyresgästföreningens jurist förhandlade fram med hyresvärden kom till efter en lång konflikt.

I höstas vände sig hyresgästen till föreningen för att få hjälp mot sin lilla privata hyresvärd med otaliga brister i sin lägenhet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Och enligt bilderna som bifogades, var lägenheten verkligen i stort behov av renovering.

Det ovanliga för den här sortens tvister var bara – att det ansåg värden också.

I ett brev till hyresnämnden skriver värden hur de försökt få hyresgästen att tillfälligt flytta ut ur lägenheten, så att de kan påbörja den grundliga renoveringen som de ansåg nödvändig.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Men. Hyresgästen ville inte flytta, utan krävde att få bo kvar under hela renoveringstiden.

Annons

Där börjar en infekterad mejlväxling till hyresnämnden, som leder fram till att hyresvärden väljer att betala 180 000 kronor för att bli av med sin hyresgäst.

Hyresgästen skriver långa mejl där nya brister tas upp. Allt från att det växer svamp vid soptunnorna, till att hon tror att det är något fuffens på gång eftersom hon inte ska få ha tillgång till sin lägenhet under renoveringen.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Värden kontrar med att anklaga hyresgästen för att ha duschat för öppen ridå – med badrumsdörr och ytterdörr öppen – vilket ska ha väckt anstöt hos grannarna.

De menar också att hon för att ha försökt manipulera resultaten av en fuktmätning genom att ha duschen på strax innan kommunens miljöinspektör kom för att ta prover i lägenheten.

Privatvärden skriver också att hyresgästen ibland mejlar dem flera gånger per dag, med obehagliga antydningar och obefogade klagomål. ”Så här kan vi inte fortsätta”, skriver värden förtvivlat till hyresnämnden.

Annons

När det var dags för förhandling i hyresnämnden hade konflikten gått så långt att hyresvärden inte längre vill ha kvar hyresgästen.

-De ansåg att hyresgästen var för jobbig med alla anspråk på olika saker, säger Bo Rolfson som är hyresråd i hyresnämnden i Göteborg.

Hyresvärden var så angelägen om att bli av med sin hyresgäst att de var beredda att betala 180 000 kronor – mot att hyresgästen skulle säga upp kontraktet och flytta senast sista juni.

– Det är en unik summa, jag har aldrig hört talas om något så högt innan. Det är rätt ovanligt med den här sortens överenskommelser överhuvud taget, men när de görs brukar de innebära att hyresvärden står för flyttkostnaderna, kanske hjälper till att hitta en ny bostad och ger anstånd med hyran tills dess att hyresgästen flyttar, säger Bo Rolfson.

Läs också Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.