Annons

Joel blev diskriminerad av hyresvärd

Härnösand Joel, 21, skulle flytta hemifrån. Då höjdes plötsligt hyran med 3 500 kronor, för att hyresvärden fick veta att Joel har Downs Syndrom. Värden anmäldes för diskriminering – och Joel fick rätt.
Foto: PRIVAT
Diskriminerande. Hyresvärden ansåg det rimligt att ta 3 500 kronor extra för att Joel är handikappad.

När Joels mamma kontaktade en privat hyresvärd i Härnösand för sin sons räkning fick hon till svar att hyran skulle bli avsevärt mycket högre för sonen, på grund av att han var handikappad och därför ansågs slita mer på lägenheten.

Mamma Anna Axberg blev glad när hon tyckte att hon hittat den perfekta lägenheten till sonen Joel. Annonsen på Blocket utlovade en helrenoverad tvåa för 4 690 kronor i månaden.
Men när Anna berättade att sonen hade Downs Syndrom krävde värden plötsligt 8 190 kronor i hyra. Motiveringen till höjningen var ökat slitage på grund av hjälpmedel och assistenter.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag blev väldigt ledsen. Joel behöver inga hjälpmedel. Hyresvärden ville helt enkelt tjäna mer pengar och utnyttjade Joels handikapp, säger Anna Axberg.
Hon tyckte inte värden skulle slippa undan så lätt så hon anmälde saken till DO, Diskrimineringsombudsmannen.
DO har nu konstaterat att värden brutit mot diskrimineringslagen, men att det utifrån värdens yttrande troligen inte kommer att upprepas.

Efter uppståndelse i media framförde nämligen hyresvärden en ursäkt till Anna för sitt ”överilade antagande”.
– Han skrev och erbjöd Joel lägenheten utan påslag. Men vi vill inte ha honom som hyresvärd till Joel. Det blev en dålig start på det hela kan man säga, säger mamma Anna.

Annons
Läs också Forskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter” Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.