Annons

Johans hissfilmer lockar miljoner

Söderhamn En vinkännare bjuds på lagrade årgångar och en sportbilsfantast får köra en raritet. Så när hisskännare Johan Backman kommer öppnar vi grinden till en Asea från 1930-talet.

Johan Backman, 19 år,  tar trapporna upp till första våningen med två steg i taget. Han trycker upp hissen. Och springer ned igen.
Han tittar. Han lyssnar. Han känner på handtag och knappar. Och han filmar. Hissen i sekelskifteshuset på Staketgatan i Gävle är nummer 2 789 av alla de hissfilmer Johan gjort. Hittills.

Jo du läste rätt. Johan har filmat 2 789 olika hissar. Hemma i Söderhamn har han dokumenterat alla utom två:
– En av dem törs jag inte åka i för den är så dålig och där den andra finns har jag inte portkod till huset, berättar Johan.
Hissintresset började på allvar när Johan var tio år och hans pappa fastnade i en hiss.
– Jag tror att det är det som är orsaken till att jag blev så fast för det här med hissar. Själv är jag inte rädd för att åka men jag åker inte i hissar som inte servats ordentligt.

Asea, Kone, Otis, Graham Brothers och Thyssen är för Johan det Ätran och Nissan är för en gammal geografimagister. Han vet hur alla hissmodellerna är konstruerade ned till hur knapparna ser ut och han vet vilka som har vilka dörrar och vilka säkerhetsanordningar de olika hissmärkena har.

Annons
Att få praktisera hos någon som arbetar med hissar på heltid är litet av en dröm för Johan. Och självklart skulle han helst vilja bo i ett hus med hiss, gärna i Gävle eller Sundsvall som är större än Söderhamn.

Men samtidigt är Johan noga med att inte låta sig slukas totalt av sitt intresse. Han vill inte bli någon hissnörd.
– Nej, nej det vill jag inte alls! Jag måste lägga tid på kompisar också, det är viktigt. Och spara på kameran måste jag också för den börjar bli dålig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Aseahissen är en av de finare Johan filmat och han åker upp och ned flera gånger med sin lilla videokamera och ber att få bli fotograferad i hissen innan han är nöjd.

Annons

Den som vill se Johans samlade hissfilmer kan gå till You Tube och söka på ”hissen12”. Johans filmer har hittills visats över tre miljoner gånger!

Läs också Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned Körförbud för en hiss om dagen - slarvet i Kents hus kostade värden 95 000 kronor Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar Är det farligt att åka hiss? Så vet du om hissen är säker Så påverkas ditt hyreshus av nedsläckningen av 3G-nätet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.