HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Julfirande med grannarna botar ensamhet

Karlstad Varför sitta ensamma i lägenheter vägg i vägg - när man kan fira tillsammans? Så tänkte Patricia Bäck som för andra året i rad fixar julfirande i Hyresgästföreningens lokal Kronoparken i Karlstad.
Foto: Privat
Anne-Sofie och Patricia Bäck ser till att ingen i Kronoparken behöver vara ensam på julafton.

Idag, julafton klockan 16, slår Patricia och hennes mamma Anne-Sofie Bäck upp dörrarna för julfirandet för grannarna i bostadsområdet Kronoparken.

Det är andra året i rad som Patricia ser till att grannar som annars hade varit ensamma i sina lägenheter på julafton. Eller. Tredje om man ska vara riktigt petig.

Läs ocksåSlut för gårdsföreningar i Kristineberg

– För två år sedan fick jag veta att min granne skulle bli helt ensam på jul. Hon hade varit på sjukhus strax före och hade inga släktingar i Karlstad. Jag tänkte ”va fasiken! Hon kan ju inte sitta ensam på jul!”. Så då var jag inne hos henne en stund på julafton.

Men så kom det, precis som det brukar, ytterligare en jul. Den förra året. Och Patricia förstod att det inte bara var närmaste grannen som satt ensam.

– Det var ju en tant på andra sidan också. Och en äldre man i ett annat hus. Så jag och mamma började spana efter fler som var ensamma som skulle kunna fira ihop i föreningens lokal.

Läs ocksåHotade skära halsen av granne efter tvist om tvättid – sägs upp

Patricia berättade om sitt projekt på sin arbetsplats och de skrattade kärleksfullt åt hennes omtanke. Och någon av kollegorna skojade och frågade om hon inte skulle ta med en hemlös man som det varit ett tv-inslag om någon dag tidigare också. Det tyckte Patricia inte bara var ett skämt, utan en bra idé.

– Jag jobbar på busstationen så jag klev ut där och frågade om han ville vara med på vårt julfirande och han sa ja, minns Patricia.

Totalt förra året var det drygt 15 personer som firade jul i Hyresgästförenings lokal.

Läs ocksåFamiljedag med skata i fokus

– Det var många äldre, en somalisk familj som ville vara med och se hur vi firar jul i Sverige och så var det den bostadslöse mannen, jag och mamma som firade tillsamman. Det var väldigt kul!

I år delade man ut lappar om firandet i Hyresgästföreningens lokal.

Hur blir det i år tror du?
– Jag hoppas vi blir fler. I år har vi gått ut med inbjudan i brevlådorna och att man ska anmäla sig. Men jag tror inte vi blir fler än 30 i år, för det är fortfarande lite nytt och läskigt att någon ordnar sånt här. Och blir det fler än 30 får vi göra flera sittningar för fler än 30 får man inte vara i lokalen, säger hon.

Inför julfirandet har Patricia och hennes mamma bjudit in grannar via lappar i brevlådorna och lagat mat som köps för den lokala Hyresgästföreningens pengar.

– Jag och mamma lagar mat. Det är inga problem. Vi är visserligen vegetarianer så jag var inte jättesugen på att göra skinka men då kunde jag gå in till grannen och lånade hennes ugn. För det är klart de som vill ska få skinka ändå. Absolut! säger Patricia.

Patricia hoppas att julfirandet i Hyresgästföreningens lokal kommer att bli en tradition.

– Det tar ett tag att starta en tradition. Men jag tror att nästa år så har det fått fäste. Då är det inte så nytt längre. För ingen ska ju behöva sitta ensam på julen.

Läs också Fördubblad styrka – satsar på Kronoberg Pärlade armband en succé – överskottet går till Kvinnohuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.