HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Juristen som hellre väljer jazz än juridik

Malmö Josephine Stensson är juristen som älskar både jazz och bubbel och som drömde om att bli musikjournalist. Och som hamnade på Hyresgästföreningen av en slump.
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningens Malmökontor
Foto: Kristina Wahlgren
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningens Malmökontor.

På en vägg i ditt sovrum hänger vimplar med texten: ”Time to drink champagne and dance on the table”. Brukar du dansa på bordet?
– Haha, ja det har hänt att jag har gjort det. Men allvarligt talat är det exakt så jag tycker man ska leva livet. Det är ganska kort och champagne är gott.

Det var din idé att starta Hyresgästföreningens hyrespodd och som jurist håller du i boskolor för nyanlända. Vad är det som gör dig så driven?
– Jag vet inte om driven är rätt ord. Jag skulle nog säga att jag är en doer. Blir jag engagerad i något försöker jag göra det mesta inom det området. Som i mitt jobb, där vill  jag göra det bästa jag kan. Så är det lite med allting. Börjar jag träna anmäler jag mig till lopp. Till hösten ska jag springa Copenhagen half marathon till exempel.
– Tanken med hyrespodden var att nå ut till fler. Och nu finns den på Youtube också.

Du är ordförande i föreningen Jazz i Malmö. Vad är likheten mellan jazz och juridik?
– Absolut ingen. Juridik är väldigt innanför ramarna. Jazz är väldigt utanför ramarna. Jag behöver nog båda delarna. Men jag förhandlar hellre med hyresvärdar utanför rättssalen. Inne i rättssalen är man så begränsad och det är ganska tråkigt och korrekt. Jag är nog hellre åt det jazziga hållet.

Varför just jazz?
– Min mamma lyssnade på jazz. Jag hade lyssnat på Miles Davies och Monika Zetterlund, men när jag började plugga musikvetenskap och jag fick läsa om hela jazzhistorien fastnade jag för musiken.

Du pluggade musikvetenskap, recenserade jazzskivor och drömde om att jobba som musikjournalist på Rolling Stone. Hur går man från det till att bli jurist?
– Jag insåg att man inte tjänade så mycket pengar på att vara musikjournalist, så jag tänkte jag kunde bli musikjurist och jobba med immaterialrätt, det vill säga sådant som handlar om varumärke och upphovsrätt. Men det blir inte alltid som man planerar. När jag var färdig jurist fanns det inte så mycket jobb. Det var lite kämpigt. Men jag fick tips om ett vikariat på Hyresgästföreningen som jag sökte och fick. Jag bara hamnade där.

Hur är det nu?
– Det är jättekul. Jag träffar och hjälper människor, förhandlar och hittar lösningar. Jag är i hyresnämnden, tingsrätten, åker på besiktning och sitter i rådgivning. Det är en stor variation i arbetet.

Fakta: Josephine Stensson

Ålder: 34.
Bor: I en hyrestrea på 54 kvadratmeter i centrala Malmö.
Familj: Mamma från USA, pappa från Sverige. Näst äldst i en syskonskara på sex. ”Det var kul men rörigt”.
Aktuell som: Jurist på Hyresgästföreningen. Initiativtagare till föreningens egen hyrespodd.
Dessutom: ”Jag har restaurangskills, kan bära fyra tallrikar med mat och hälla upp en öl med perfekt skumkrona”.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.