Annons

Kackerlackor inget skäl för uppsägning

Malmö Hyresvärden anklagade hyresgästen för att inte delta i saneringen av kackerlackor och sade upp henne. Nu får hon bo kvar - efter prövning i hyresnämnden.

Hyresgästen har i flera omgångar drabbats av kackerlackor i sin lägenhet på Kirseberg i Malmö. En sanering i hyreshuset visade att flera lägenheter var drabbade. Det tog nästan sex månader innan saneringsfirman kunde hitta kackorlackornas härd – i ventilationssystemet. Under tiden pågick saneringen i hyresgästens lägenhet, som hyresvärden menar att hyresgästen försvårade. Hon ska dels inte ha städat undan inför saneringen, dels ha varit svår att få tag på och dels ska hon ha plockat bort kackerlackor ur fällorna som placerats ut i lägenheten, hävdar hyresvärden. Därför valde värden att säga upp hyresgästen, men får nu bakläxa. Hyresnämnden konstaterar att hyresgästen inte ”åsidosatt sina förpliktelser” så mycket så att hon ska tvingas att flytta. Malou Gamborn, jurist på Hyresgästföreningen, företrädde hyresgästen i nämnden och är nöjd med beslutet.

– Jag är oerhört glad över nämndens beslut och att de gör den bedömningen som de gör, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I nämnden nekade hyresgästen till alla anklagelser. Hon berättade att hon mått mycket dåligt över att ha ohyra i lägenheten och att hon självklart ville få bort kackerlackorna. Det fanns inget skäl för henne att inte samarbeta men språkförbistringar kan ha gjort att hon inte förstått alla instruktioner. Hon ska aldrig ha plockat kackerlackor ur fällorna.

Annons

– Att ha ohyra och medverka till en sanering är obehagligt i sig. Att sedan bli uppsagd när man känner att man sköter sig och gör sitt bästa är naturligtvis en besvikelse, säger Malou Gamborn.

Ett vittne berättade i hyresnämnden att många i hyreshuset haft problem med kackerlackor men att hyresgästerna inte vågade felanmäla det till hyresvärden av rädsla för att bli uppsagda.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Det är svårt att komma tillrätta med ohyra i lägenheter, men får vi en utveckling där man är rädd för att anmäla till hyresvärden drabbar det i förlängningen alla parter. Den utvecklingen vill ingen ha, säger Malou Gamborn.

Annons
Läs också Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.