Annons

Källare blir lägenheter – hyresgäster kompenseras

Växjö Victoria Park bygger drygt 30 nya lägenheter av tomma källarutrymmen på Håkan Sjögrens väg i Växjö. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen får de hyresgäster som påverkas av bygget en kompensation för störningarna med en hyressänkning på tio procent per månad för den tid som arbetet tar.
Foto: Diakrit/Victoria Park
I tomma källarutrymmen i Växjö bygger Victoria Park små ettor och tvåor. Nu kompenseras de hyresgäster som bott med byggstörningar med en hyressänkning med tio procent för den tid arbetet pågått.

I september var det inflyttningsklart i etapp ett. Det är 15 av totalt 33 lägenheter, små ettor och tvåor, som Victoria Park skapar i kvarteret Magistern 7 på Norr i Växjö. Det är tomma källarutrymmen som byggs om till hem. I början av nästa år beräknas det vara inflyttningsklart i resterande lägenheter. De 15 färdigställda lägenheterna är alla uthyrda och söktrycket har varit stort.

– Det här blir ett jättebra komplement till det befintliga beståndet. Det är ett lyft för området. Det har varit jättestor efterfrågan, när vi publicerade lägenheterna fick vi omkring 60 intresserade per lägenhet, berättar Elena Omanovic, Victoria Parks områdeschef i Växjö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men ombyggnationen har inneburit störningar för befintliga hyresgäster och Victoria Park och Hyresgästföreningen har förhandlat kring kompensation för så kallat men i boendet.

Annons

– Till och från har störningarna varit stora, framför allt i början. Det har även varit speciellt jobbigt på grund av corona eftersom många har varit hemma och inte kunnat gå ut, säger Elna Omanovic.

Victoria Park och Hyresgästföreningen har enats om att berörda hyresgäster får en kompensation med tio procents hyressänkning under den period som varje etapp tar. Första etappen har tagit sex månader. Pengarna betalas ut i en klumpsumma i efterskott och det innebär att de som berörts av den första etappen får ett avdrag på december månads hyresavi på mellan 2 000 och 5 000 kronor.

Läs också"Gömda" utrymmen blir nya bostäder

– Vi har haft många hyresgäster som hört av sig på grund av störningarna. Det är förvisso bra att det byggs nya lägenheter på orten men oavsett känns det bra att berörda hyresgäster, i synnerhet nu så här i coronatider då fler än vanligt kanske är hemma, får skälig kompensation för störningarna. Det handlar ju om omfattande åtgärder som pågått under en längre period, säger David Broo, Hyresgästföreningens förhandlare.

Annons

Hyresgäster som påverkas av etapp två kommer att få sin kompensation när lägenheterna är färdiga och det står klart hur många månader arbetet pågått.

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar" Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.