HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kalmarhem tänker elektriskt

Kalmar Inom fem år kan elbilar vara mycket vanligare än de är nu. Då måste samhället ligga i startgroparna redan nu. Kalmarhem kan resa sin första laddstolpe vid Kajalen.

– Än så länge är elbilar väldigt nytt. Men om något år tror jag att det framför allt kommer vara företag som börjar köpa elbilar. Sen tre år efter det när de börjar komma ut på andrahandsmarknaden börjar privatpersoner köpa elbilar, säger Thom Renström, energiingenjör hos Kalmarhem.

Han tror att om fem år så kör elbilar runt på våra gator i mycket större utsträckning än de gör nu. Då vill Kalmarhem, tillsammans med bland andra Kalmar kommun och Kalmar energi, vara med från början och förbereda för de behov som kommer att uppstå. Framför allt behöver de se till att det finns möjlighet att ladda elbilarna.

Läs ocksåMauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgästerMauritz står på gården där han bor. Till vänster skymtar en parkerad bil

– Vi har kommit fram till att många kommer att ladda hemma. För villaägarna går det bra, men för lägenheterna måste man tänka lite mer.

Enklast är det att sätta upp laddstolpar vid nybyggen.

– Vi ska precis bygga nytt och där funderar vi på att ta med en laddstolpe.

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

Nybygget som Thom Renström pratar om är Kajalen, Kalmarhems nya höghus, där det första spadtaget togs i måndags. Om det blir laddstolpe där kommer Kajalen att bli lite av Kalmarhems pilotprojekt när det gäller elbilar.

Men även i hus där hyresgästerna parkerar ute på gatan eller på kommunens parkeringar behöver laddningsproblemet lösas. Kanske kommer Kalmarhem att erbjuda elbilspool i områden där det inte finns plats att bygga parkeringar. Och mycket kan komma att hända med tekniken. Det finns med andra ord en del att tänka på när det gäller elbilarnas intåg i gatumiljön.

– Vi har även planer på att köpa in en elbil till kontoret och att våra hyresgäster ska kunna hyra den på kvällar och helger när vi inte behöver den, säger Thom Renström.

Läs ocksåBenjamin kämpade i två år för en laddplats - fick ställa bilen obevakad i stan
Läs också Batteridrivet luciatåg fixade julstämning i Mjölbys bostadsområden Kalmarhem vill att hyresgäster ska agera mot våld i hemmet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.