Annons

Kalmars äldsta lokalförening firar 50 år

Kalmar LH Myran är Kalmars äldsta lokalförening. I sommar firar de 50 år med pompa och ståt. Då bjuder föreningen på mat, underhållning och berättelser från gamla trotjänare.

LH Myran startade 1969 i det då nybyggda bostadsområdet Norrliden i Kalmar.

Folke Larsson, 85 år, har varit med sedan starten. Han var ordförande i många år. Men på den tiden kallades ordföranden för sammankallande och föreningen kallades kontaktkommitté. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi hade en stor sammanhållning i området. Alla kände alla och allt man behövde fanns på området, berättar Folke Larsson.

Han har bott i samma hus på Norrliden sedan 1968, med ett kortare avbrott då han prövade på livet på landet. När han berättar om föreningsaktiviteterna på framför allt 70-talet förstår man att det sjöd av liv på området. Varje lördag var det filmvisning. Varje söndag ordnades det tipspromenad. Det fanns flera föreningslokaler som hade öppet varje dag.

Annons

– Och så hade vi något som vi kallade Lek och Saga. Det var innan daghemmens tid. Lek och Saga hade öppet varje dag. Vi anställde lekledare och så kunde mammorna lämna in barnen där. 

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Under Folke Larssons tid har värdar kommit och gått. Den största förändringen över tid har varit värdarnas närvaro i området.

– Förr fanns alla på plats i området. Fastighetsskötare, kontorister, alla satt på ett och samma kontor i Norrliden. Idag sitter bostadsbolagen på andra platser i landet. 

Men LH Myran är fortfarande en tämligen aktiv lokalförening, berättar den nuvarande ordföranden Gunnel Gunnarsson. Varje år bjuder de hyresgästerna på en mängd aktiviteter. Sommarfester, luciatåg, valborgsmässofirande, halloweendisco, påskdisco och dans kring granen. För att bara nämna ett urval av aktiviteterna.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Den sjätte juli mellan klockan 12 och 15 smäller det. Då firar föreningen 50 år med stort kalas. 

– Vi bjuder på grillspett, dryck, sallad, kaffe och tårta. Det blir musikunderhållning, hoppborg och andra roligheter för stora och små. Vi räknar med 400 gäster, men alla är välkomna, säger Gunnel Gunnarsson.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.