HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kalmars äldsta lokalförening firar 50 år

Kalmar LH Myran är Kalmars äldsta lokalförening. I sommar firar de 50 år med pompa och ståt. Då bjuder föreningen på mat, underhållning och berättelser från gamla trotjänare.

LH Myran startade 1969 i det då nybyggda bostadsområdet Norrliden i Kalmar.

Folke Larsson, 85 år, har varit med sedan starten. Han var ordförande i många år. Men på den tiden kallades ordföranden för sammankallande och föreningen kallades kontaktkommitté. 

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

– Vi hade en stor sammanhållning i området. Alla kände alla och allt man behövde fanns på området, berättar Folke Larsson.

Han har bott i samma hus på Norrliden sedan 1968, med ett kortare avbrott då han prövade på livet på landet. När han berättar om föreningsaktiviteterna på framför allt 70-talet förstår man att det sjöd av liv på området. Varje lördag var det filmvisning. Varje söndag ordnades det tipspromenad. Det fanns flera föreningslokaler som hade öppet varje dag.

– Och så hade vi något som vi kallade Lek och Saga. Det var innan daghemmens tid. Lek och Saga hade öppet varje dag. Vi anställde lekledare och så kunde mammorna lämna in barnen där. 

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Under Folke Larssons tid har värdar kommit och gått. Den största förändringen över tid har varit värdarnas närvaro i området.

– Förr fanns alla på plats i området. Fastighetsskötare, kontorister, alla satt på ett och samma kontor i Norrliden. Idag sitter bostadsbolagen på andra platser i landet. 

Men LH Myran är fortfarande en tämligen aktiv lokalförening, berättar den nuvarande ordföranden Gunnel Gunnarsson. Varje år bjuder de hyresgästerna på en mängd aktiviteter. Sommarfester, luciatåg, valborgsmässofirande, halloweendisco, påskdisco och dans kring granen. För att bara nämna ett urval av aktiviteterna.

Läs ocksåNär Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar

Den sjätte juli mellan klockan 12 och 15 smäller det. Då firar föreningen 50 år med stort kalas. 

– Vi bjuder på grillspett, dryck, sallad, kaffe och tårta. Det blir musikunderhållning, hoppborg och andra roligheter för stora och små. Vi räknar med 400 gäster, men alla är välkomna, säger Gunnel Gunnarsson.

Läs också 6 000 lägenheter i Uppsala får öppet nät Stolar ska ha slängts ut från balkong – nu riskerar hyresgästen kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.