Annons

Kan bli avstängda från styrelsen i Växjö

Växjö Ordförande och sekreterare i Hyresgästföreningen i Växjö riskerar avstängning från sina styrelseuppdrag. Detta om styrelsen i Hyresgästföreningen region Sydost får bestämma. Hälften av regionstyrelsen ville också stänga av ytterligare två personer.
Att ta till en så kraftig åtgärd som att begära någon suspenderad är ovanligt.
–  Jag kommenterar inte det hela förrän förbundsstyrelsen sagt sitt, säger sekreteraren i Hyresgästföreningen i Växjö.
I fredags fick hon veta att regionstyrelsen enhälligt tagit beslut om att begära henne suspenderad från sitt uppdrag. Ordföranden har fått samma besked. 
– Det är så dåligt. Jag har inga vettiga ord för det här. Det tråkiga är att regionstyrelsen är starkare uppåt öst, de har fler delegater därifrån, och de känner inte till historien bakom det här, säger hon och syftar på fleråriga konflikter som funnits inom Växjöföreningen.
Hon tycker att de borde fått en chans att reda ut motstridigheterna som finns mellan styrelse och valberedning.
– Jag har beslutat mig för att avgå, vad som än händer. Jag är så trött på det här, säger ordföranden.
 
Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost, säger att styrelseledamöterna brutit mot en överenskommelse som träffats vid ett möte i september. Det handlar om protokoll som skulle överlämnas till valberedningen, vilket ska ha skett enligt styrelseledamöterna.
– Valberedningen fick dem inte. De har lämnat dem till mig i efterhand, säger Björn Johansson.
Är det inte lite hårt att begära suspendering?
– Nej, det är den lösningen som vi har bedömt är den bästa. Det är väldigt dåligt för verksamheten om man tragglar på med konflikter. Vi har ett tillsynsansvar över föreningarnas verksamhet och vi har ett ansvar att agera.
 
I slutet av november avgörs frågan i förbundsstyrelsen. Men det kunde blivit fler som begärts avstängda. Nästan hälften av regionstyrelsen ville också frånta två ledamöter i valberedningen sina uppdrag. Frågan röstades ned med en rösts majoritet.
– Jag hade uppfattningen att om man utesluter dessa två ska också två ur valberedningen uteslutas. Men jag tycker det är mycket tveksamt överhuvudtaget till att suspendera och hur jag ska ställa mig i förbundsstyrelsen måste jag fundera på, säger Anders Engström, vice ordförande i regionstyrelsen och ledamot i förbundsstyrelsen.
 
Björn Johansson är av en annan uppfattning.
–  Man kan inte begära någon suspenderad för saker som hänt långt tillbaka i tiden. Det är inte valberedningen som har brutit mot överenskommelsen, säger han.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.