Annons

”Kanonmannen” i Växjö misstänks ha sålt vapen till Foxtrotnätverket

Växjö Det tog mer än ett år innan mannen kunde vräkas från sin bostad i Växjö. Nu misstänks den forne hyresgästen dessutom ha tillverkat vapen åt Foxtrotnätverket som styrs av Rawa Majid.
Bilden är ett bildmontage. Den visar en gjutjärnskanon och något som ser ut som en verkstad och en hink med patronhylsor i en lägenhet.
Foto: Vidingehem
I mannens lägenhet gjordes fynd av vapen och ammunition. Nu misstänks mannen för att ha sålt vapen till Foxtrotnätverket.

Alltihop började maj 2022, när räddningstjänsten kom till lägenhet på grund av en misstänkt explosion. Några dagar efter kom en polispatrull dit och upptäckte en otrolig röra. Bostaden såg mer ut som verkstad än någons hem. Det hade brunnit inne på toaletten och i lägenheten återfanns ett myller av gjutjärnskanoner, patronhylsor och tunga maskiner. Mannen som bodde där blev själv allvarligt brännskadad i samband med händelsen.

Vidingehem ville vräka hyresgästen redan sommaren 2022 och sa då upp hyresavtalet, men först i juni i år slogs det fast att mannen genast skulle flytta ut. Då hade ärendet först varit uppe i hyresnämnden, och senare i hovrätten efter hyresgästens överklagan. Mannen vräktes på grund av vanvård av lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under tiden har en förundersökning och polisens tekniska utredning pågått. Mannen är sedan tidigare dömd för grovt vapenbrott och vapenbrott. I en tidigare dom från 2005 har domstolen slagit fast att mannen har fungerat som vapentekniker och vapenleverantör till kriminella kretsar.

Annons

När polisen under våren följer flera kända kriminella från Foxtrotnätverket, så börjar bilden klarna om misstänkta vapenaffärer, något som SVT Småland har rapporterat om.

Vapentillverkaren från Växjö och en annan man åtalas nu för synnerligen grovt vapenbrott. Den andre mannen pekas ut som ledande kriminell i Strängnäs och ska enligt utredningen ha direktkontakt med Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid.

Läs ocksåHär delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tvekaTvå unga män vid ett bord. Båda ser glada ut.

Misstankarna växer att Växjömannen har sålt vapen till Foxtrotnätverket via den andre mannen. I utredningen framgår att den förre hyresgästen ska bland annat ha tillverkat fullt funktionella 3D-printade vapen, så som halv- och helautomatiska skjutvapen utformade som kulsprutepistoler. Även revolvrar, ljuddämpare, ammunition och sprängmedel ska ha tillverkats i lägenheten.

Annons

Mannen är även misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Rättegången pågår.

Läs också Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.