HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kanslihuset strandar hyresförhandlingar för 1 000 lägenheter

Nyheter Hyresgästföreningen och Kanslihuset kom inte överens om en ny hyra varpå förhandlingen strandade. Nu uppmanar Hyresgästföreningen sina medlemmar att betala den gamla hyran.

Kanslihuset representerar olika privata fastighetsägare i Hässleholm, Eslöv, Helsingborg, Hörby, Höganäs, Kävlinge och Kristianstad. Totalt handlar det om cirka 1 000 lägenheter. När parterna skulle förhandla om hyrorna idag slutade det med strandning.

Hyresgästföreningen Region norra Skåne har förhandlat klart cirka två tredjedelar av alla lägenheter i Norra Skåne. Den genomsnittliga hyreshöjningen ligger på 0,25 procent. Enligt Hyresgästföreningen preciserade Kanslihuset aldrig något färdigt yrkande. Men Kanslihuset ansåg sig ha skäl till en högre hyreshöjning än de 0,25 procenten. I vissa fall ville de ha fyra gånger så mycket.

Läs ocksåSveriges största hyresuppgörelse strandar

− Det här är oseriöst. Vi misstänker att Kanslihuset nu kommer att skicka ut en hyresavi med den nya hyran som de vill ha. Därför har vi skickat ut 350 brev till våra medlemmar där vi informerar om att de ska fortsätta betala den gamla hyran, säger Evalena Agertoft, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen.

Annons

Hem & Hyra har försökt nå Kanslihusets representant för en kommentar.

Annons
Fakta: Se upp med direktavisering

När fastighetsägaren och Hyresgästföreningen inte kommer överens väljer somliga värdar att frånträda förhandlingen och direktavisera hyran, det vill säga skicka ut avier med den hyran man vill ha, utan att den blivit fastställd i hyresnämnden.

Ofta kommer den nya hyran tillsammans med en information om situationen, medan mindre nogräknade värdar nöjer sig med att enbart ändra beloppet på den månatliga avin.

Om du som hyresgäst betalar den nya hyran kan det tolkas som att du gett ditt medgivande.

Läs också Segdragen förhandling över - Vänersborgsbostäder höjer hyran med 4,48 procent "Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningar Hyresförhandlingarna har strandat i Vänersborg Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.