HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kaplan hoppas på samarbete mot bostadsbristen

Nyheter Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) vill ha ett brett samarbete med oppositionen kring bostadskrisen. Han beskriver frågan som akut.

Den parlamentariska kommitté som för närvarande utreder delar av plan- och bygglagen ser Kaplan som ett ”embryo” till ett bredare samarbete över blockgränserna kring bostadsfrågan, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Han konstaterar att det enda sättet att råda bot på bostadsbristen är att bygga. Men han ser flera hinder som behöver undanröjas. Ett är svårigheten för små och medelstora byggbolag att få tillgång till lånade pengar så att de kan dra igång fler byggprojekt.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

– Ibland klarar de mindre bolagen inte ens av ett mindre bostadsområde, med mindre än att kreditgivningen är anpassad för dem, säger han.

Något svar på hur bolagen ska få låna mer har han inte, men frågan utreds inom näringsdepartementet.

Mehmet Kaplan pekar också ut tillgången till attraktiv mark nära städernas centrum som ett viktigt område. Där hoppas han mycket på att de så kallade stadsmiljöavtalen, som kopplar ihop utbyggd infrastruktur med ökat bostadsbyggande i kommunerna.

Läs ocksåGustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

 

Läs också Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer" Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.