HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kaplan lovar pengar till upprustning

Kalmar Bostadsministern Mehmet Kaplan kan inte säga hur, ännu. Men i den kommande vårbudgeten finns medel för upprustning av fastigheter.
Foto: Linda Alfons
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) betonade att de boende måste få säga sitt när miljonprogrammet ska rustas upp. Han lovade också någon form av ekonomiskt stöd för upprustningen när han besökte Kalmar. Till vänster gör sig Anna Thore från WSP redo för utfrågning av ministern.

På måndagen besökte bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) ett bygg- och renoveringsseminarium i Kalmar, arrangerat av WSP. Vid tillfället kunde han inte komma med några konkreta löften, men lovade ändå något slags stöd riktat till bostäder i den kommande vårbudgeten.

– Varje satsad krona måste vara väl avvägd. Där kommer vi in i miljonprogrammet, sade Mehmet Kaplan.

Läs ocksåNoll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"Vaxholm Kerstin Modig

Med det menar han att miljonprogramsprojektet var väl satsade pengar. På ett årtionde byggdes en miljon moderna bostäder. I dag är de baktalade som tråkiga och slitna, men när de byggdes var de en revolution eftersom de bostäder som funnits förut i många fall saknade sådant som till exempel toalett som vi i dag tycker är självklart.

Nu är miljonprogrammet så gammalt att husen behöver renoveras och när så många lägenheter ska rustas upp samtidigt kostar det förstås pengar.

Pengarna är drivkraften säger Mehmet Kaplan och jämför ekonomin med en trehjulings framhjul, men för att upprustningen av miljonprogrammet ska bli hållbar måste man även tänka på socialt ansvar och ekologi, i det här fallet trehjulingens bakhjul. Och i sin coachning av Kalmar kommun trycker Mehmet Kaplan särskilt på den sociala aspekten.

Läs ocksåPolitisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandetMartin Grander och partisymboler

– Det handlar i grunden om hyresgästinflytande och om hur vi gestaltar de nya områdena. Det gäller att peka ut hot spots, områden där de boende älskar att vara, men också områden där kvinnor, flickor och också barn undviker att vara. Det handlar i grunden om att det ska vara lika tillgång för alla i de offentliga miljöerna.

Regeringen vill ge stöd till de fastighetsbolag som satsar på att renovera miljonprogrammet på ett hållbart sätt. I deras höstbudget (som sänktes av oppositionen) fanns flera olika satsningar på detta. Men nu lovar Kaplan att regeringen tar nya tag i vårbudgeten som presenteras om några veckor. Exakt vad det blir kan han inte berätta ännu.

– Det kommer att vara pengar som går till upprustning som de mer slöa fastighetsägarna inte ens tänker på, säger han och jämför det kommande pengatillskottet med en supermiljöpremie likt den för miljöbilsköpare.

Läs ocksåLång väntan på lägenhet - inte bara i storstan: Här är orten där halva befolkningen bostads-köarHusfasad på Oriongatan, Alingsåshems skylt, Sten-Åke Gustafsson (L), styrelseordförande för Alingsåshem

Regeringen vill också stimulera byggande av hyresrätter. När de som bygger tycker att det blir för dyrt, då måste staten räcka ut en hand.

– Då måste staten finnas där och stötta upp. Precis hur det kommer att gå till kommer vi att återkomma till.

– Vi hoppas att ni som jobbar med fastigheter kommer att bli lite gladare.

Läs också Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Så många hyresrätter har byggts i Stockholms län – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.