Annons

Karlshamnsbostäder höjer hyran med 1,15 procent

Karlshamn Det var bra diskussioner som ledde fram till årets hyresuppgörelse, det tycker båda parter. Allt gammalt groll har de lagt bakom sig.
Bert-Inge Storck säger att Karlshamnsbostäder fortsätter att satsa på underhållet.

– Man kan säga att eftersom vi bestämde oss för att starta på nytt blad, till och med ny bok om man ska vara filosofisk, så kändes det bra. Det var en mycket bra diskussion, säger Bert-Inge Storck, vd för Karlshamnsbostäder.

Även Hyresgästföreningens förhandlare Inge Karlsson säger att de nu blickar framåt. Han var inte med förra året då förhandlingarna med Karlshamnsbostäder först strandade och sedan övergick i ett skyttegravskrig där parterna uttryckte sig i synnerligen hårda ordalag om varandra.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi är överens om hur företaget ska skötas i framtiden. Hur hyresgästerna ska få bra service och underhåll. Och så hoppas jag vi kan hålla en hyresutveckling som hyresgästerna tycker är okej, säger Inge Karlsson.

Hyreshöjningen blir 1,15 procent från 1 januari. För kvarteret Dalsland gäller en separat uppgörelse sedan tidigare där renoveringen av området ger en upptrappning av hyran över flera år. Den hyreshöjning som Karlshamnsbostäder och Hyresgästföreningen nu kommit överens om innebär därför inte att hyresgästerna som bor i kvarteret Dalsland kommer att få dubbel hyreshöjning.

Annons

Bert-Inge Storck känner sig nöjd med att vara överens med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSå blir du varken lurad eller luspank när du förhandlar hyran direkt med värdenCowboys i motljus och en rosa spargris.

– Det känns bra att vara så tidigt ute också. Det är bra för hyresgästerna att ha en bra överenskommelse på en vettig nivå.

Underhållet var förra årets stötesten i förhandlingarna, men nu finns det en tydlig överenskommelse om hur mycket som ska satsas. Trots att hyreshöjningen håller en ”vettig nivå” kommer Karlshamnsbostäder fortsätta att satsa på underhållet.

Annons

– Det innebär inte att vi kommer att karva på vårt underhåll. Vi håller en hög svansföring och lägger 38 miljoner kronor på underhåll nästa år, säger Bert-Inge Storck.

Läs ocksåChockhöjda hyran ligger fast – striden över för Nicholas: ”Jag blev lurad”Nicholas Moga, hyresgäst hos Burlövsbostäder i Arlöv.
Fakta: Hyreshöjningar i Blekinge 2015

Olofströmshus: 0,5 procent

Sölvesborgshem: 0,9 procent (1,3)

Fastighetsägarna Olofström: 0,9 procent (2,29)

Fastighetsägarna Sölvesborg: 0,9 procent (1,89–2,39)

Fastighetsägarna Karlskrona: 1,14 procent (1,57—2,77)

Karlskronahem: 1,15 procent (inget yrkande har presenterats)

Karlshamnsbostäder: 1,15 procent (inget yrkande har presenterats)

Ronnebyhus: 1,15 procent (2,6)

Fastighetsägarna Ronneby: i snitt 1,15 procent (1,42–2,72)

Fastighetsägarna Karlshamn: 1,15 (2,23–2,73)

Yrkanden inför förhandlingarna inom parentes.

Läs också Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Kontraktet var ”felskrivet” – Nicholas hyra chockhöjdes: ”Jag blev lurad” Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.