HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Karlskronahem ställer krav på att ge arbetslösa en chans

Karlskrona Det kan vara riktigt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, men Karlskronahem ser till att arbetslösa ungdomar får en chans. Och får dessutom mindre skräp i trapphusen.

– Vi är med på att prislappen på vårt avtal åker upp lite, men vi tycker att det är väl satsade pengar, säger Ulf Klint, teknisk chef hos Karlskronahem.

Bolagets styrelse har tagit beslut om att Karlskronahem ska hjälpa arbetslösa unga att få jobb och det med hjälp av kraven i sina upphandlingar. Till att börja med gäller det avtal om inre skötsel, det vill säga trapphusstädning och liknande. Hittills har två sådana avtal skrivits sedan de nya upphandlingsreglerna infördes. Det krav som tillkommit är att entreprenörerna ska anställa en mer än vad som var tänkt från början och att den personen ska vara en arbetslös som bor hos Karlskronahem i det område som städavtalet gäller. I Kungsmarken fick två personer jobb på det viset i september och sedan november har också en person fått jobb enligt den nya modellen i Lyckeby. I det senare fallet gick det inte att hitta någon som bodde i området, däremot i ett annat av Karlskronahems bostadsområden och skulle det vara så att det inte går att hitta någon att anställa bland Karlskronahems hyresgäster får entreprenörerna i tredje hand anställa någon annan som är arbetslös, det faller också på deras ansvar att utbilda den de anställer.

Läs ocksåTvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

– Tanken är att vi ska dra vårt strå till stacken och hjälpa de här som har det svårt i vanliga fall, säger Ulf Klint.

Annons

Det är positivt på flera sätt, säger han; för den som får ett jobb, för samhället och för hyresgästerna.

– Om det är en som bor i huset som ska städa så skitar man inte ner lika mycket om man vet att det är grannen som ska städa.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

Faktum är att det har blivit mindre nedsmutsning, berättar han.

Annons

Under 2015 kommer Karlskronahem att göra fler upphandlingar och Ulf Klint hoppas att det leder till att sju–åtta arbetslösa får jobb när det skrivs nya städavtal för innerstaden, Pantarholmen, Galgamarken och ytterområdena. Nästa steg kan bli att ställa samma krav i upphandlingar av yttre skötsel, det vill säga sådant som gräsklippning och tömning av papperskorgar. Och i upphandlingen av byggen skulle det gå att ställa krav på byggfirmorna att ta in en lärling.

Läs också Annelis hyra anses för dyr av kommunen – skulle ut direkt när dottern flyttat Här söker 7 000 bostad - nu blir butiker nya hem Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.