HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lukt av kattkiss i lägenhet leder inte till vräkning

Alingsås Har familjens katter kissat så mycket att golven blivit förstörda? Nej, menar hyresnämnden och låter hyresgästerna bo kvar. Inget bevisar att de fyra katterna ligger bakom fuktskadorna i lägenheten.
för många katter
Foto: Arkivbild

Den privata hyresvärden i ett mindre hyreshus på en ort i Alingsås kommun vill att hyresgästerna ska flytta, då värden anser att familjens katter orsakat stora skador på golven och även väggarna. Hyresvärden menar att katturin orsakat omfattande skador och att en fuktmätning visar förhöjda värden där katter urinerat.

Hyresgästerna å sin sida, säger att lägenheten haft omfattande skador på golven redan innan de flyttade in för fem år sedan. Ytskikten på golven var då slitna och tapeterna fuktskadade och trasiga på flera ställen. Hyresgästerna säger att det har uppstått nya fuktskador då det droppat vatten från lägenhetens innertak. Att det luktat kattkiss vid en inspektion av lägenheten förklarar hyresgästen med att det legat ett hundtäcke i lägenheten där katterna kissat. Familjens katter är rumsrena och går på kattlådor som står i badrummet.

Läs ocksåBetalade 90 000 för kattkiss

Hyresvärden erkänner att det vid något tillfälle läckt in vatten vid skorstenen, men anser inte att det kan förklara fuktskadorna i lägenheten.

Ärendet har nu behandlats i hyresnämnden, som ger hyresgästen rätt att bo kar. Nämnden menar, bland annat efter besiktning av lägenheten, att det doftar starkt av rengöringsmedel och doftspridare och i badrummet där kattlådorna förvaras luktar det katturin. Lägenheten är sliten, men det är inte klarlagt att skadorna är förorsakade av hyresgästernas katter. Ingen av grannarna har klagat på att det luktar illa i eller omkring den aktuella lägenheten. Hyresnämnden skriver i sitt beslut att det inte finns tillräckligt stöd för att det förekommit vanvård av lägenheten. Därmed får hyresgästerna och deras husdjur bo kvar.

Beslutet kunde överklagas fram till den 16 februari, men ingen överklagan har kommit in till hyresnämnden.

Läs ocksåHyresgäst förlorar lägenhet på grund av kattkiss
Läs också Därför är husdjuren så viktiga under coronakrisen Den vanligaste hunden är en labrador som ofta heter Molly Kacklande grannar ökar trivseln i Borås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.