Annons

Kindahus vill höja hyrorna

Kinda Kindahus vill höja hyrorna med 1,2 procent från 1 januari. Det är för mycket, anser Hyresgästföreningen.

Enligt yrkandet som överlämnats till Hyresgästföreningen vill kommunala Stiftelsen Kindahus höja olika mycket beroende på lägenhetsstorlek. Förslaget innebär högre höjningar för mindre lägenheter än för stora. En lägenhet på fem rum och kök föreslås få en hyreshöjning med sex kronor per kvadratmeter och år och en etta 15 kronor.

– Yrkandet motsvarar knappt 1,2 procent i genomsnitt, säger Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon anser att det är för mycket.

– Det är ett högt yrkande. Kindahus ekonomi ser bra ut och de skulle inte gå under om de inte skulle få någonting. Men samtidigt måste man tänka på det framtida underhållet, säger hon.

Parterna har träffats ett par gånger men är ännu inte överens.

Annons
Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

– Det troliga är att det blir samma procentsats rakt över och inte olika beroende på storlek och lägenhetstyp. Vi har diskuterat en del och det är inte svårare att hyra ut större lägenheter, vilket möjligen skulle kunna vara ett motiv till att ha en lägre höjning för större lägenheter, säger Evelin Davidsson.

Hon berättar att parterna också diskuterar de rabatter som ungefär en femtedel av Kindahus cirka 1 000 hyresgäster fortfarande har kvar sedan införandet av hyressättningssystemet ”rätt hyra” för några år sedan. Rabatterna kom till för att mildra konsekvenserna för de hyresgäster som drabbades kraftigast av hyreshöjningar. Evelin Davidsson anser att det kan vara idé att fasa ut rabatterna som finns kvar och låta hyrorna följa modellen ”rätt hyra”. I gengäld borde den allmänna höjningen kunna bli lägre, resonerar hon.

Fjolårets hyresförhandling strandade och Hyresmarknadskommittén fick avgöra hur mycket hyrorna skulle höjas 2016. Även om parterna fortfarande står långt ifrån varandra så hoppas Evelin Davidsson att det ska kunna undvikas den här gången.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

– Vi borde kunna lösa det här vid förhandlingsbordet lokalt. Det är vår uppgift, säger hon.

Annons

Från Kindahus sida vill man inte redogöra för vad som ligger bakom yrkandet.

– Vi har bestämt att inte kommentera medan förhandlingen pågår, säger Roger Magnusson, marknadsansvarig hos stiftelsen.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats P-platser missbrukades - nu tvingas hyresgästerna betala De adopterar för ett vackrare bostadsområde
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.