Annons

Kjell bygger billigt i Borrby

Simrishamn ​Visst går det att bygga billiga hyresrätter. Kjell Lundbeck, pensionerad Icahandlare och aktiv socialdemokrat i Borrby är beviset. Han tröttnade på bostadsbristen och tog saken i egna händer.

​2007 började Kjell Lundbeck bygga på tomten intill ålderdomshemmet i Borrby. I höstas kunde han själv flytta in i en av de tio lägenheterna. Intresset och efterfrågan har varit stor. Nu planerar han ytterligare tio lägenheter, den här gången på en tomt intill kyrkogården. Inte ens finanskrisen har avskräckt honom.

− Jag har aldrig tänkt tanken att det skulle vara riskfyllt. Det ligger inte för mig att vara rädd. Och än är det inte slut. Så länge jag andas ska jag fortsätta att bygga, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De färdiga lägenheterna har en kallhyra på knappt 1 100 kronor per kvadratmeter och år. Hyfsat prismässigt tycker Kjell Lundbeck.

− Det visar att det går att hålla priserna nere.

Hemligheten? Lokal förankring, förklarar Kjell Lundbeck. Endast hantverkare från trakten har anlitats för bygget. Det mesta har han köpt på byggmarknaden i byn. Bara köken är importerade – från Ikea i Malmö.

Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

− Svårare än så behöver det inte vara, säger han.

Annons

Dessutom har han köpt tomterna billigt av kommunen.

− Vill de ha mer betalt får de väl bygga själva.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Några stora pengar räknar han inte med att tjäna på bostadsbyggandet. Han tycker det är en fråga om att göra något för samhället där han bor.

− Jag är socialdemokrat och vill gärna att det ska hända något. Och det ska vara hyresrätter, det var jättelänge sedan någon byggde, säger han.

Men är det inte de kommunala bostadsbolagens ansvar att bygga hyresrätter?

Annons

− Det är klart det är. Det är klart som fasen att det är allmännyttan som skulle ha byggt detta. Men när inte de gör det får väl privatpersoner som jag göra det.

Nyligen blev han kontaktad av Ystadbostäder, det kommunala bostadsbolaget i grannkommunen, som undrade om han inte kunde tänka sig att bygga i Löderup också.

− Jag måste ju göra någonting nu när jag inte längre har något att göra efter pensionen, säger han. 

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Efter årets rekordhöjning - "rättvis modell" kan ge ännu högre hyra Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.