Annons

Kläckte en oväntad idé – nu är Martin en riktig hönspappa

Göteborg Hemarbetet fick Martin Koc, 31, att förverkliga en gammal dröm. Han köpte ett åttapack ägg i sin mataffär. Nu har han fått sällskap hemma i lägenheten i Göteborg.
Foto: Privat
"Man har ju mycket tid när man jobbar hemma. Och då slog det mig: är det någon gång man ska göra detta så är det nu. Många av mina vänner hade sagt 'det där kommer aldrig att gå, det finns inga tuppar, de kollar det'. Men när någon säger att något inte går, då blir jag extremt motiverad", säger Martin Koc som numera delar sin trea med Johnny och Konny.

Hur fick du den här idén?

– Jag hade läst en artikel om en kvinna som köpt ägg i mataffären och lagt dem under värmelampa. Det var bild på kycklingen. Jag blev helt till mig och tyckte att det lät för jävla ballt. Jag visste att det går, för jag kollade upp det. Bland frigående hönor finns det ibland tuppar som befruktar dem. Sedan har tanken legat och grott.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur gick du tillväga?

– Jag går mycket på känsla. Jag började med att googla på inkubator, och hittade en bra modell. Med frakt gick det på 560 kronor. Sedan gick jag ner till Hemköp här i Vasastan. Jag la dit åtta ägg. Min plan var att jag skulle ge det ett andra och tredje försök. Men det gick på första. Ganska exakt tre veckor senare kläcktes två små kycklingar.

Läs ocksåKändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje"

Berätta om kläckningen, hur gick det till?

– Jag jobbar hemma två dagar i veckan, och skrev offerter i rummet där jag har inkubatorn. Jag hörde ett litet ljud bakom mig då och då. Jag trodde hela tiden det var min nya skrivare och började bli irriterad på den. Till slut vände jag mig om för att dra ut sladden. Då ser jag att det är en jäkla kyckling som kläckts. Jag var så oförberedd, det blev ett otroligt adrenalinpåslag i hela kroppen. Max två timmar senare hör jag att det piper någonstans mer, och ser att ett till ägg rör på sig. Sedan kom den andra kycklingen fram.

Annons

Visste du hur du skulle ta hand om dem?

Läs ocksåKvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

– Jag hade stenkoll på allt tills de skulle kläckas, och jag hade läst vad de skulle äta. Men när man väl står där så glömmer man bort allt. Jag sprang till datorn och började googla igen. Tog fram mjuka halsdukar och plufsiga saker så att de skulle ha det mjukt och skönt. I början fick de smulade havregryn, mosad majs och hårdkokt äggula. Nu har jag köpt kycklingfoder.

Johnny och Konny är uppfödda på havregryn och hårdkokt äggula.

Vad heter de?

– Johnny och Konny. Jag ville döpa dem till två riktigt göteborgska namn, som påminner om Göteborgs hamn, riktiga grovisar, två goa gubbar. De har mycket karaktär båda två, men de är rätt olika. Johnny är jäkligt snabb i fötterna, rapp som fan och på hugget. Medan Konny är mer eftertänksam. Johnny springer till mig för att hoppa upp i famnen eller komma till maten. Det tar ett tag innan Konny fattar. Han är lillebrorsan.

Hur påverkar det här din vardag?

– Sedan de kläcktes har jag inte hunnit träna en enda gång på gymmet. I vanliga fall jobbar jag gärna lite extra, men nu har jag ju två små liv här hemma att ta hand om. När jag är i lägenheten släpper jag ut dem. De följer efter mig hela tiden, som om jag vore deras mamma. Det jobbiga är att de skiter konstant, så jag får gå runt och torka efter dem hela tiden. Men det är det värt.

Annons
Kycklingarna får kila fritt i lägenheten när Martin är hemma.

Vad har du fått för reaktioner?

– Jag har fått en otrolig respons! Folk har tagit kontakt med mig från ingenstans och ställt en massa frågor och gett positiva kommentarer. Många frågar hur jag gjorde, vilken sorts inkubator jag har. Jag svarar alla och skickar länkar. Det känns nästan som om man har startat någon sorts trend.

Du bor ju i lägenhet, vad ska hända med kycklingarna nu?

– De får hoppa vidare till ett nytt hem innan de blir fullvuxna. Även om jag bor i en trea så går det ju inte att ha dem här. Jag hade inte tänkt att de skulle vara hos mig så länge. Men nu har jag fäst mig lite vid dem, de är så härliga. Så jag behåller dem ett tag till innan de får komma vidare till sitt nya hem där de kan leva ett långt, lyckligt liv utan att bli mat.

Fakta: Om Martin

Ålder: 31 år.

Bor: I en trea i Vasastan i Göteborg.

Gör: Säljare inom IT och telefoni mot företag.

Sällskap i lägenheten: Kycklingarna Johnny och Konny, kläckta hemma i Martins arbetsrum i mars.

Läs också Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt Här fixar hyresgästerna tak över huvudet åt taggiga grannar 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.