Annons

Klagade på lekande barn – tvingas själv flytta

Huddinge En hyresgäst klagade under flera år på lekande barn och duschande grannar. Det slutade med att klagomålen var så störande att hon blev uppsagd. Efter ett beslut i hovrätten har kvinnan tvingats flytta.
Foto: Pixabay
Hovrätten går på hyresnämndens linje. Hyresgästen, som sedan 2014 har klagat på sina grannar och lekande barn, uppfattas som så störande att hon tvingats att flytta.

Hem & Hyra skrev i augusti 2019 om en hyresgäst i Skogås som under flera år ringt störningsjouren och bett dem rycka ut för att säga till störande grannar eller barn som leker. Personen hade också vid många tillfällen klagat direkt till hyresvärden Huge Bostäder och grannarna.

Hon hävdar att hon störs av att grannen ovanför diskar, duschar, pratar och leker med sina barnbarn. Hyresgästen uppger också att någon har kastat äpplen på hennes balkong.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det slutade med att Huge Bostäder i stället gick till hyresnämnden och sade upp hyresgästen eftersom hon störde sina grannar för mycket.

Skälet var att hyresgästen ”utsätter närboende för störningar som skäligen inte bör tålas och iakttar inte heller vad som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten”.

Hyresnämnden gick på bostadsbolagets linje och beslutade att hyresgästen skulle flytta. Men hyresgästen överklagade beslutet till Svea hovrätt.

Annons
Läs ocksåKlagade på lekande barn - blev själv uppsagd

I sitt överklagande till hovrätten hävdar hyresgästen att uppgifterna som vittnena lämnat i hyresnämnden inte stämmer och att de gått samman för att få bort henne från lägenheten.

I hovrättens beslut står också att hon har polisanmält sex grannar och bostadsbolagets kundvärd. Hon har också krävt att de sex grannarna ska få kontaktförbud och anmält dem till socialtjänsten.

I beslutet konstaterar hovrätten att stämningen mellan hyresgästen och grannarna varit infekterad och att hyresgästen har blivit utsatt för ofredande och störningar. Bland annat ska barn ha slagit på hennes balkongräcke och kastat äpplen på hennes balkong.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Hovrätten konstaterar dock att hyresgästen har gjort ett stort antal anmälningar till både störningsjouren, polis och socialtjänsten. Men anmälningarna har inte varit kopplade till de faktiska störningar hon utsatts för.

Annons

Därför slår Svea hovrätt fast att obefogade anmälningar av sina grannar i sådan omfattning är att betrakta som en störning som omgivningen inte bör tåla.

Hyresgästens överklagan avslås därför av hovrätten och hyresgästen har därefter tvingats flytta från lägenheten.

Läs också Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.