HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Klagade på lekande barn – tvingas själv flytta

Huddinge En hyresgäst klagade under flera år på lekande barn och duschande grannar. Det slutade med att klagomålen var så störande att hon blev uppsagd. Efter ett beslut i hovrätten har kvinnan tvingats flytta.
Foto: Pixabay
Hovrätten går på hyresnämndens linje. Hyresgästen, som sedan 2014 har klagat på sina grannar och lekande barn, uppfattas som så störande att hon tvingats att flytta.

Hem & Hyra skrev i augusti 2019 om en hyresgäst i Skogås som under flera år ringt störningsjouren och bett dem rycka ut för att säga till störande grannar eller barn som leker. Personen hade också vid många tillfällen klagat direkt till hyresvärden Huge Bostäder och grannarna.

Hon hävdar att hon störs av att grannen ovanför diskar, duschar, pratar och leker med sina barnbarn. Hyresgästen uppger också att någon har kastat äpplen på hennes balkong.

Läs ocksåKlagade på lekande barn - blev själv uppsagd

Det slutade med att Huge Bostäder i stället gick till hyresnämnden och sade upp hyresgästen eftersom hon störde sina grannar för mycket.

Skälet var att hyresgästen ”utsätter närboende för störningar som skäligen inte bör tålas och iakttar inte heller vad som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten”.

Hyresnämnden gick på bostadsbolagets linje och beslutade att hyresgästen skulle flytta. Men hyresgästen överklagade beslutet till Svea hovrätt.

Läs ocksåLarmet: Äldre och dementa hamnar i hemlöshet

I sitt överklagande till hovrätten hävdar hyresgästen att uppgifterna som vittnena lämnat i hyresnämnden inte stämmer och att de gått samman för att få bort henne från lägenheten.

I hovrättens beslut står också att hon har polisanmält sex grannar och bostadsbolagets kundvärd. Hon har också krävt att de sex grannarna ska få kontaktförbud och anmält dem till socialtjänsten.

I beslutet konstaterar hovrätten att stämningen mellan hyresgästen och grannarna varit infekterad och att hyresgästen har blivit utsatt för ofredande och störningar. Bland annat ska barn ha slagit på hennes balkongräcke och kastat äpplen på hennes balkong.

Läs ocksåFör sjuka för ett hem – tusentals är hemlösa på grund av psykisk ohälsa

Hovrätten konstaterar dock att hyresgästen har gjort ett stort antal anmälningar till både störningsjouren, polis och socialtjänsten. Men anmälningarna har inte varit kopplade till de faktiska störningar hon utsatts för.

Därför slår Svea hovrätt fast att obefogade anmälningar av sina grannar i sådan omfattning är att betrakta som en störning som omgivningen inte bör tåla.

Hyresgästens överklagan avslås därför av hovrätten och hyresgästen har därefter tvingats flytta från lägenheten.

Läs också Fyraåringen leker ”för högt” – familjen fick kontraktet uppsagt Slåss för övernattningslägenhet – för att sköta egna hyreshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.