Annons

Klart med nya hyror i Åtvidaberg

Åtvidaberg Flera hyresvärdar i Åtvidaberg höjer hyrorna med 2,15 procent den 1 april. Höga taxor och hantverkskostnader är några av orsakerna, enligt Fredrik Klint, vd för Åtvidabergs bostads AB, som har flest lägenheter i kommunen.

— Vi har väl haft lite tur i Åtvidaberg just i år med våra kostnadsökningar, taxorna har inte gått upp jättemycket. Men vi har haft jättekraftiga höjningar förut som vi inte riktigt har fått kompensation för, menar Fredrik Klint.

Men framför allt är det de ökande kostnaderna för hantverks- och byggnadsarbeten som bidrar till behovet att höja hyran. Fredrik Klint kallar till och med priserna ”skenande”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— De sticker ju rakt upp alltså. Vi fick till exempel en ny prislista från vår leverantör av kakel, klinker och fog och där har priserna gått upp i snitt 22 procent på två år. Vi försöker renovera 25-29 badrum om året, då blir det lite pengar.

Fredrik Klint räknar med att bolaget kommer att kunna behålla nuvarande renoveringstakt men då ingår ett större projekt då ett helt hus på Höjdvägen ska byggas om och renoveras under året.

2,15 procent motsvarar 108 kronor för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden. Men Fredrik Klint vill hellre prata om kronor än procent.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra 2019 i Östergötland

— Procent blir missvisande eftersom det ser ut som om vi som har lägre hyror än i till exempel Linköping höjer jättemycket fast de höjer mer. Det är ju ändå kronorna som räknas i folks plånböcker.

I kronor blir höjningen 19,20 kronor per kvadratmeter och år.

— Vi är nöjda med det, säger Fredrik Klint.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Det är även Hyresgästföreningens förhandlare Carina Johansson, som tycker att uppgörelsen hamnade på en rimlig nivå.

— Det är så klart aldrig roligt med en hyreshöjning, men nivån är motiverad. Det är dyrare att driva en lägenhet i Åtvidaberg än i många andra kommuner när man tittar på hur olika taxor ser ut till exempel, säger Carina Johansson.

Annons

Hon tycker också att det är viktigt att bolaget har råd att underhålla sina fastigheter, för hyresgästernas skull.

— Husen är i bättre skick nu än när bolaget tog över dem för några år sedan, även om det fortfarande är mycket kvar att göra, säger Carina Johansson.

Även hos Rosén fastigheter samt de hyresvärdar som organisationen Fastighetsägarna förhandlar för blir hyreshöjningen 2,15 procent från 1 april.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.