Annons

Klart med nya hyror hos Familjebostäder i Göteborg

Göteborg Det krävdes ett halvårs förhandling, inklusive medling och sammanbrott. Men nu är hyrorna för drygt 18 000 hyresgäster hos Familjebostäder spikade.

Det var i slutet av februari som beskedet kom: kommunägda Familjebostäder får lov att höja årets hyror med två procent i genomsnitt från och med 1 februari.

Beslutet fattades av det partssammansatta organet Hyresmarknadskommittén i Stockholm, sedan bostadsbolaget valt att stranda de lokala förhandlingarna med Hyresgästföreningen – för första gången på tjugo år i Göteborg.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Då, i februari, hoppades Familjebostäder fortfarande på en spridning på 1–5 procent beroende på standard, läge och nuvarande hyresnivå. Återupptagna förhandlingar med Hyresgästföreningen har pågått sedan dess.

Annons

Men nu står det klart att det inte blir någon differentiering. Den kommunala värdens drygt 18 000 hyresgäster får samma hyreshöjning på två procent, oavsett var och hur man bor.

Däremot får samtliga hushåll betala tre månaders höjning i efterskott, eftersom hyran höjs retroaktivt från och med februari. Summan fördelas på hyresavierna för maj och juni.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

På sina håll ökar hyran för bilplatser med mellan 8 och 40 kronor i månaden. De allra flesta parkeringsplatser har dock kvar samma hyra som tidigare.

Annons

LÄS MER:
Här hittar du listan över färdiga hyresuppgörelser bland länets kommunala hyresvärdar i år.

Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.