HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Klart med nya hyror hos Familjebostäder i Göteborg

Göteborg Det krävdes ett halvårs förhandling, inklusive medling och sammanbrott. Men nu är hyrorna för drygt 18 000 hyresgäster hos Familjebostäder spikade.

Det var i slutet av februari som beskedet kom: kommunägda Familjebostäder får lov att höja årets hyror med två procent i genomsnitt från och med 1 februari.

Beslutet fattades av det partssammansatta organet Hyresmarknadskommittén i Stockholm, sedan bostadsbolaget valt att stranda de lokala förhandlingarna med Hyresgästföreningen – för första gången på tjugo år i Göteborg.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Då, i februari, hoppades Familjebostäder fortfarande på en spridning på 1–5 procent beroende på standard, läge och nuvarande hyresnivå. Återupptagna förhandlingar med Hyresgästföreningen har pågått sedan dess.

Men nu står det klart att det inte blir någon differentiering. Den kommunala värdens drygt 18 000 hyresgäster får samma hyreshöjning på två procent, oavsett var och hur man bor.

Däremot får samtliga hushåll betala tre månaders höjning i efterskott, eftersom hyran höjs retroaktivt från och med februari. Summan fördelas på hyresavierna för maj och juni.

Läs ocksåHyrorna klara hos Uppsalahem efter tvist

På sina håll ökar hyran för bilplatser med mellan 8 och 40 kronor i månaden. De allra flesta parkeringsplatser har dock kvar samma hyra som tidigare.

LÄS MER:
Här hittar du listan över färdiga hyresuppgörelser bland länets kommunala hyresvärdar i år.

Läs också Hyrorna ovissa för 30 000 hyresgäster – stopp i förhandlingarna med Uppsalahem Nu höjs hyrorna för var fjärde göteborgare Tre månaders retroaktiv hyreshöjning för Mimers hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.