Annons

Klartecken till nya brevlådor på Jenny Linds väg

Uppsala ​Hyresgästföreningen kommer inte att driva brevlådeärendet på Jenny Linds väg i Uppsala vidare. -Det finns ingenting vi kan göra rent juridiskt. Men vi ska prata med Uppsalahem för att undvika att hyresgäster körs över i fortsättningen, säger Johan Pelling, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

​För en tid sedan rapporterade Hem & Hyra att hyresgästerna på Jenny Linds väg i Uppsala fått nya brevlådor av hyresvärden Uppsalahem, i stället för de brevinkast man haft tidigare.

Annons
Missnöjet med de nya brevlådorna är stort bland de boende, som säger att Uppsalahem inte informerat dem om att de skulle få nya lådor. Uppsalahem hävdar dock att de tagit beslutet i samråd med den lokala hyresgästföreningen, något som representanter för föreningen inte säger sig känna till.
Hyresgästföreningens jurister har nu tittat närmare på fallet och konstaterar att det inte finns något som Hyresgästföreningen kan göra. Men efter påtryckningar från den lokala hyresgästföreningen har Uppsalahem gått med på att sätta in lås i samtliga brevlådor.
-I och med att Uppsalahem har gått med på att sätta in lås, finns det ingenting vi kan göra rent juridiskt. Men däremot kommer vi att ta upp förfarningssättet med Uppsalahem, för att undvika att hyresgäster körs över i fortsättningen. Uppenbarligen har det ju skett kommunikationsmissar, säger Johan Pelling, chef för Hyresjuridiska enheten på Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle.
Enligt honom hamnar ärendet mellan två stolar juridiskt sett. Hade hyresvärden även höjt hyran i samband med att brevlådorna installerades, hade situationen däremot varit en annan.
– Om hyresvärden gör en åtgärd utan att inhämta hyresgästernas godkännande, och dessutom höjer hyran i samband med det, finns det en möjlighet att stoppa hyreshöjningar i fem år fram över. Men eftersom det här inte är någon åtgärd som kräver en hyreshöjning, spelar det ingen roll om vi går till domstol, eftersom det inte finns någon sanktion att ta till, säger han.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.