Annons

Klättrarens tips:”Du ska inte titta ner”

Malmö De arbetar på höga höjder på utsidan av husen, utanför hyresgästernas fönster där ingen annan kommer åt. Iolo Warren tillhör den lilla yrkesgruppen reptekniker.
Foto: Lucas Pernin

Det är inte höjden som avgör men vissa typer av servicearbeten i och på fastigheter är svåra att utföra med ställningar. Det är betydligt enklare och billigare att använda sig av någon som klättrar med rep. Det kan handla om insidan av fabrikslokaler, om skorstenar eller utanpå hyreshus.

Repteknikern Iolo Warren tillbringar sommaren hängandes på utsidan av Turning torso i Malmö, Sveriges högsta byggnad på 190 meter.

Hur blev du klättrare?
– Det var många som klättrade i Wales där jag kommer ifrån. En vän till mig började med det och jag hakade på. Det är ett bra jobb. Det är frisk luft hela dagen och väldigt varierande dagar eftersom vi gör allt möjligt. Jag har arbetat som reptekniker i fem och ett halvt år nu varav två år här i Sverige.
Vad utför ni för typer av jobb?
– Det kan till exempel vara underhåll. Allt möjligt på sådana platser som andra än vi inte kommer åt.
Vad får ni för reaktioner från boende som ni stöter på i bostadshus?
– Vi får faktiskt inte så mycket reaktioner här (Turning Torso) längre. Folk har nog blivit vana. Det kan vara någon som ger en kommentar genom fönstret men vi fokuserar på jobbet.
Hur undviker du att bli höjdrädd när du jobbar?
– Du ska inte titta ner. Du måste lita på utrustningen och repen och att de inte går sönder. Då försvinner rädslan. Du måste ha en sund respekt för höjden men utan att vara rädd. Vi använder dubbla rep och om ett skulle gå sönder så finns det andra kvar. Det måste alla använda.
Hur förbereder ni er när ni ska upp och klättra?
– Vi sätter på oss klättersele med repkopplingar. Sen beror det på vad just det jobbet går ut på och vad man behöver där. Rent mentalt förbereder jag mig inte så mycket utan ser oftast bara fram mot att få komma upp och få vinden ansiktet.


Hur gör ni om det är dåligt väder?
– Det finns en gräns för hur mycket det får blåsa. Är det för mycket vind så går vi inte upp. Oftast går det att jobba även om det regnar, det beror mer på vad är för typ av arbete som vi gör och om det klarar regn. Det går inte att jobba om det är åska med blixtar.
Hur länge klarar man av att jobba som reptekniker?
– Folk tror att det här är ett väldigt fysiskt jobb men det är det inte. Man sitter mest på sitt säte hela dagen.

Vad är det mest udda du har sett när du har varit där uppe?
– Jag har inte sett så mycket speciellt som jag kommer ihåg. Men det är lite udda att se hela staden med perspektivet uppifrån. Det var i och för sig den där stadsbussen som brann upp nedanför oss häromveckan.

Fakta: Iolo Warren

Ålder: 29 år
Yrke: Reptekniker.
Bor: Eslöv. Kommer ursprungligen från Wales och kom till Sverige på grund av kärleken.
Favoritbyggnad i Skåne att jobba på: Mazettihuset i Malmö där insidan av den höga skorstenen fick service, ”det var en fin varm sommar och ett bra jobb”.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.