HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Köade hela natten för kontrakt i seniorboende

Uddevalla "Det här är ju helt idiotiskt! Men vad ska vi göra? Vi vill ju bo här." Det säger Birgitta Karlsson, som övernattade utomhus för att få en seniorlägenhet i Ljungskile.
Foto: Kajsa Wedberg
, , , ,

Klockan är nio på torsdagskvällen och mörkret har fallit över Ljungskile. För Birgitta och Roy Karlsson är kvällen dock ung. Iförda varma tröjor och jackor planerar de att övernatta utomhus på grusplanen intill tomten där Uddevallahems nya seniorboende, för personer över 55 år, ska byggas. 

– Vi har redan köat i över sju timmar, så när lägenheterna fördelas vid tolv i morgon har vi varit här i nästan ett dygn, säger Roy och skakar på huvudet.

Läs ocksåLisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Roy och Birgitta har länge velat flytta till Ljungskile och när informationen om det nya seniorboendet på Arendalsvägen dök på Uddevallahems hemsida anmälde de genast sitt intresse. 

 – Nu har vi sålt villan i Skärhamn och måste ha ett nytt boende. Men att Uddevallahem skulle välja det här idiotiska sättet att fördela lägenheterna. Det kunde vi inte ana, säger Roy.

– Det här är inte värst för oss. Vi är tillräckligt pigga för att vara här. Men tänk på alla dem som inte klarar att köa utomhus en hel natt. Man vänder ju sig ändå till äldre personer, säger Birgitta.

Läs ocksåPolitisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandetMartin Grander och partisymboler

I mitten av augusti meddelade Uddevallahem att de trettio nya lägenheterna skulle fördelas genom lottning. Något som man, efter kritik från Hyresgästföreningen och intressenter, backade ifrån. Nästa bud var att kontrakten skulle fördelas enligt principen ”först till kvarn”. Där de trettio som står först i kö när Uddevallahem, klockan tolv idag fredag, inleder fördelningen får chans på kontrakten.

Allra längst fram, på ett par medhavda kampingstolar, sitter Ulla Falk med sambon Göte Henriksson. 

– Ja, vad ska man säga? Det ska ju bli ett seniorboende, så vi är ju inte några tjugoåringar precis, säger Ulla och skrattar åt jämförelsen med ungdomar som köar inför konserter utanför Ullevi i Göteborg. 

Läs ocksåNyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vdMagnus Molin vd Einar Mattsson

– Det är beklagligt hur Uddevallahem sköter det här. Ställer man till med ett sådant här jippo får man faktiskt skicka hit folk som håller i trådarna. Inte, som nu, skicka hit någon som ska köra ut oss från det uppsatta tältet, sätta upp gallerstaket och inte ens berätta var kön ska börja, säger Roy Karlsson.

När Hem & Hyra återvänder till Arendelsvägen strax före tolv på fredagen ringlar kön på grusplanen lång. 

– Nu är det bara minuter kvar tills vi får komma in i tältet och teckna oss för en lägenhet. Det har gått bra, även om det var ganska kallt och rått vid fyratiden i natt, säger Ulla Falk, som nu väntat i 22 timmar. 

Längst bak i kön står väninnorna Gunnel Hirvonen, Inger Tegeroth och Harriet Fredgren. De hyser inget större hopp om att få någon lägenhet. Och de är besvikna på Uddevallahem.

– Jag har stått i Uddevallahems bostadskö i över två år, men vad har jag för glädje av det idag? Den här idén med en fysisk kö på plats slår undan alla möjligheter för oss som inte kan köa i timmar, säger Inger Tegeroth. 

Hur ser då Uddevallahem på de besvikna köarnas synpunkter? 

– Vi tar till oss av kritiken. Vi valde den här metoden efter att vi lyssnat på synpunkter på vår första idé, att lotta ut lägenheterna. Sen får jag erkänna att vi inte hade räknat med att man skulle börja köa redan dagen innan. 

Det säger bolagets kundservicechef Emma Kånåhols som nu lovar att metoden ska utvärderas. 

Läs också Nyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barn Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.