HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Koggbron lovar fixa felen på ”Hatten”

Falköping Efter Miljönämndens krav. Nu lovar Koggbrons fastighetschef Sanna Pinet att åtgärda bristerna på Trädgårdsgatan 5 i Falköping.
Foto: Miljönämnden för Östra Skaraborg
Fogen mellan diskbänk och kakel i en av lägenheterna på Trädgårdsgatan 5 i Falköping är täckt av mögelfläckar.

– Vi ser allvarligt på detta, givetvis vill vi att våra hyresgäster ska ha ett bra inomhusklimat och kommer att vidta de åtgärder som krävs för detta.

Det skriver Koggbrons fastighetschef Sanna Pinet i ett mejl till Hem & Hyra.

Läs ocksåBostadsrättsförening måste åtgärda flera brister

Huset det handlar om kallas ”Hatten” och ligger på Trädgårdsgatan 5 i Falköping. Där har Miljösamverkan i Östra Skaraborg gjort en kontroll av inomhusmiljön och funnit så allvarliga brister att de innebär olägenhet för människors hälsa.

Flera lägenheter hade fuktskador i badrum och kök. På vissa ställen fanns det mikrobiell tillväxt, vilket är ett samlingsnamn för mögel och bakteriesvampar. Det fanns brister i ventilationen, en del fönster gick inte att stänga och varmvattnet höll inte tillräckligt hög temperatur.

Följden blev att miljönämnden i mitten av april förelade hyresvärden Koggbrons Fastigheter AB att åtgärda bristerna.

Läs ocksåBollspelande barn - inte skäl nog för uppsägning av familj i Båstad

– Åtgärderna ska vara utförda och redovisade för nämnden inom 120 dagar. Annars utdöms ett vite på 240 000, sade miljöinspektör Malin Leo.

Koggbron Fastigheter har sitt säte i Stockholm. Hem & Hyra har inte lyckats nå någon av bolagets ansvariga för en telefonintervju. Men så här svarar fastighetschef Sanna Pinet i ett mejl:

Hur kan ni ha låtit det hela gå så långt?

Läs ocksåBlev uppsagd när hon gick till hyresnämnden

– Det är lite olika delar i detta, en hel del av de som miljönämnden hänvisar till gällande fuktskador både gällande golv i kök samt tröskel vid badrum handlar om att hyresgästen inte har fullgjort gjort sina åtagande. Man använder duschen så att både golv och tröskel är helt dränkta med vatten, svarar Sanna Pinet.

– Gällande sprucket köksgolv handlar det om att man inte rengör avrinningsventil i kylskåp vilket innebär att vatten sedan läcker ut på golvet och med tiden orsakar sprickor. Givetvis måste detta åtgärdas och vi välkomnar utredningen vilket givit oss information och kännedom.

– Detta är en gammal anrik fastighet som redan när vi tog över tyvärr hade bristande underhåll. Vi arbetar hela tiden på att uppgradera och komma i kapp med det underhåll tidigare fastighetsägare inte gjort. Radonmätning gjort och vi håller idag på att hitta åtgärder för att se till att de lägenheter som har för höga värden skall åtgärdas så att de blir godkända. Vi har utfört OVK (obligatorisk ventilationskontroll) och kommer att åtgärda punkarna för att få den godkänd. På inrådan av Miljönämnden genomförde vi en varmvattenmätning, resultatet från denna var att temperaturen inte var för låg. För att i alla fall inte riskera att få fallande temperatur varmvatten ser vi till att byta de komponenter som behövs för att behålla rätt temperatur även i framtiden.

Vad händer nu?

– Vi har stora planer för fastigheten, dels kommer vi  självklart att se till att åtgärda det som miljönämnden kräver men våra planer sträcker sig längre än så. Vi har en omfattande underhållsplan för fastigheten som även innefattar att bygga ytterligare lägenheter på vinden.

Vad vill ni säga till hyresgästerna som bor i fastigheten och lever med dålig ventilation, fukt, mikrobiell tillväxt och fönster som inte går att stänga?

– Att de kan känna sig helt lugna och att vi kommer att åtgärda alla punkter samt tillse att de får ett boende med bra innemiljö, svarar Sanna Pinet.

Läs också Skräms av könsord och sexuella anspelningar Huge får bakläxa av brandkåren: de är inte seriösa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.